Весна Вучковић / -Весна Вучковић
28/08/2023 u 09:53 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predsjednika Vrhovnog suda biraju u septembru

Upravni sud je raniјe obrazložio da je Vrhovni sud propustio da na pravi način odredi pitanje dvotrećinske većine, jer ju je računao u odnosu na ukupan broj sudija koji iznosi 19. Upravni sud je donio presudu kojom je Vučković ipak predložena za čelnu poziciju u Vrhovnom sudu

Sudski savjet je početkom avgusta obavio intervju sa jedinim kandidatom za budućeg predsjednika najviše sudske instance dr Vesnom Vučković i predlog uputio na dalje razmatranje. Opšta sjednica Vrhovnog suda na čijem dnevnom redu će se naći ovaj izbor, kako nezvanično saznajemo, održaće se naјvјerovatniјe tokom narednog mjeseca. U međuvremenu, ovo tijelo je zakazalo sjednicu za 4. septembar koјa se neće baviti ovim pitanjem, već drugim stvarima iz njihove nadležnosti.

Sudiјa dr. Vesna Vučković na sjednici Sudskog savjeta u julu nije izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda. Za kandidaturu Vučković glasalo je troje, a šestoro je bilo protiv. Podsјetimo da јe sjednica Sudskog savjeta od 14. juna, a na kojoj je trebalo da se razmatra njen izbor na puni mandat, odgođena zbog dopisa ASK-a.

Agencija za sprečavanje korupcije tada je utvrdila da je javna funkcionerka, sudiјa Vesna Vučković prekršila član 23 stav 2 Zakona o sprečavanju korupcije, jer u izvještaju o prihodima i imovini za 2020. godinu nije unijela potpune podatke tako što je prijavila prihod manji za 703 eura, a na ime supruga prihod manji za 403 eura.

Vučković je tada novinarima saopštila da svaki organ treba da radi svoj dio posla, da se ispitaju navodi ASK-a, da se izvrši inspekcijski nadzor i da se, kako kaže, uvrdi da li je bilo nepravilnosti ili ne.

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) nije okončala postupak da li je Upravni sud narušio javni interes kada su presudom od 8. maja meritorno odlučili da je ona kandidat za najvažniju funkciju u pravosuđu.

Upravni sud poništio je akt koji je Vrhovni sud 19. januara uputio Sudskom savjetu, a u kojem se navodilo da predlog kandidature Vučković za izbor predsjednika Vrhovnog suda nije utvrđen.

Upravni sud je obrazložio da je Vrhovni sud propustio da na pravi način odredi pitanje dvotrećinske većine, jer ju je računao u odnosu na ukupan broj sudija koji iznosi 19. Upravni sud je donio presudu kojom je Vučković ipak predložena za čelnu poziciju u Vrhovnom sudu.

Vučković je početkom septembra 2021, odlukom Sudskog savjeta, imenovana za vršioca dužnosti predsjednika Vrhovnog suda do izbora novog predsjednika.

Sporan način glasanja

Opštoj sjednici Vrhovnog suda, na kojoj je Vučković predstavila program rada, prisustvovalo je 15 sudija, od kojih je 12 glasalo da ona bude predložena za čelnu poziciju, što, kako je tada saopšteno, nije bilo dovoljno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. novembar 2023 12:15