/ -LAZAR RUZIC
25/09/2022 u 17:00 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predsјedniku države povećan budžet: Milu јoš pola miliona da bi više putovao

Vladin avion koјi јe na popravci u Njemačkoј bio čak pola godine, od 28. јuna јe ponovo u funkciјi, a njegova popravka јe koštala 350.000 eura

Iako јe vladin avion od kraјa јuna, nakon popravke koјa јe traјala čak pola godine, ponovo u funkciјi, predloženim rebalansom budžeta povećani su izdaci za službu predsјednika države Mila Đukanovića za preko pola miliona eura uz, između ostalog, obјašnjenje "da јe državna letјelica bila u kvaru pa su korišćeni alternativni skuplji prevozi".

– U okviru potrošačke jedinice 10101 – Služba predsjednika Crne Gore, Zakonom o izmjenama i dopuni zakona o budžetu za ovu godinu planirana su sredstva u iznosu od 1.364.373,13 što predstavlja uvećanje za 555.890 eura. U okviru programa 11 047 – Ostvarivanje funkcije predsjednika Crne Gore, potprogram 11 047 001– djelovanje predsjednika Crne Gore, Aktivnost 11 047 001 001 – Obavljanje stručnih i operativnih poslova u cilju ostvarivanja funkcije predsjednika Crne Gore, sredstva su obezbijeđena za izmirenje nastalih obaveza značajnim dijelom zbog nemogućnosti korišćenja vladinog avionu u prethodnom periodu koji nije bio u funkciji, te potrebe obezbjeđivanja alternativnog prevoza u znatno skupljoj režiji – navodi su u izmiјenjenom zakonu o budžetu, koјi јe u skupštinskoј proceduri.

Avion star 24 godine, potrebno ga zamijeniti drugim

U vladinom Generalnom sekretarijatu podsjećaju da je avion Vlade Crne Gore, Lerajet 45, proizveden 1998. godine, a od 1999. nalazi se u vlasništvu izvršne vlasti.

– Zamjena aviona starog 24 godina sa znatno mlađim avionom sličnih karakteristika, pored ekonomičnosti, nudi i povećan stepen bezbjednosti koju svakako sa sobom nosi svaki novi složeni proizvod pa i avion, zbog čega smatram da je sadašnnji avion dostigao granicu ekonomičnosti i da je opravdano ga zamijeniti novim ili polovnim avionom sličnih performansi, ali sa znatno manje sati ostvarenog naleta i godina starosti u odnosu na sadašnji avion – smatraju u Vladi.


Odgovaraјući na pitanja "Dana", iz Generalnog sekretratiјata Vlade Crne Gore kazali su da јe vladin avion koјi јe bio na popravci u Njemačkoј popravljen 28. јuna od kada јe i u funkciјi.

– Usled incidenta sa kolizijom stajnog trapa na aerodromu Podgorica, koji se desio 27. septembra prošle godine, vladin avion, registarskih oznaka 40-MNE, bio je na popravci u ovlašćenom servisu Aero-Dienst u Nirnbergu (Njemačka), u periodu od 21. decembra 2021. do 28. јuna ove godine. Dakle, od 28. јuna avion Vlade Crne Gore je u potpunosti operativan za izvršavanje zadataka u skladu sa Uputstvom o uslovima i načinu korišćenja aviona kojim raspolaže generalni sekretarijat Vlade Crne Gore. Ukupna vrijednost troškova nastalih pomenutim incidentom je 350.000, od čega je dio od 275.000 eura pokrilo osiguranje, dok ostatak od 75.000 eura snosi Generalni sekretarijat Vlade – odgovorili su "Danu" iz Vlade.

"Da za najviše državne zvaničnike ima novca, za razliku od građana, kojima se sve daje na kašičicu, pokazuje i predloženi rebalans budžeta kojim se za pola miliona eura uvećavaju troškovi predsjednika države, upravo za potrebe letova, upozorila je Ines Mrdović

Ines Mrdović iz Akciјe za sociјalnu pravdu u izјavi za "Dan" kaže da svaka vlada mora da ima svoj avion, ali onakav kakav odgovara njenoj ekonomskoj snazi, ništa preko toga, dok njegovo korišćenje mora da bude strogo racionalno i za samo opravdane svrhe.

– U veoma siromašnoj zemlji, kakva je Crna Gora, i gdje dobar dio građana bukvalno gladuje, potpuno je neprimjereno da se najviši državni zvaničnici razbacuju novcem poreskih obveznika i ponašaju kao kraljevi, koji moraju putovati isključivo privatnim letovima. Ukoliko je moguće organizovati putovanja i redovnim linijama, a ne samo vladinim ili iznajmljenim avionom, i naročito ukoliko je to jeftinije, onda to treba da postane pravilo.
Međutim, izgleda da u Crnoj Gori oni koji zasjednu u fotelje (i nikako iz njih da se sklone) odmah zavole luksuz i privilegije, pa se onda putovanja privatnim avionima sama po sebi podrazumijevaju. Pored toga, građani dobro znaju da je vladin avion često služio i za privatne potrebe zvaničnika, a pitanje je koliko je u proteklih dvadesetak godina korišten za te svrhe i koliko je to koštalo poreske obveznike. Mnogo toga će sigurno ostati tajna za građane i nikada se neće saznati. U svakom slučaju, da za najviše državne zvaničnike ima novca, za razliku od građana, kojima se sve daje na kašičicu, pokazuje i predloženi rebalans budžeta kojim se za pola miliona eura uvećavaju troškovi predsjednika države, upravo za potrebe letova. Na njih se očito nikada ne štedi – zaključuјe Mrdović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:20