Abazović na predstavljanju projekta ”Luča” / - FOTO: VLADA CG
02/06/2023 u 14:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predstavljen projekat prvog crnogorskog satelita „Luča“

„Luča“ je dokaz da su ovakvi projekti ostvarivi i svojevrstan podsticaj mladim ljudima da slijede vaš put“, kazao je premijer Dritan Abazović

Danas je u Podgorici, uz prisustvo brojnih predstavnika Vlade Crne Gore, univerziteta, medija i zainteresovane javnosti, predstavljen projekat „Luča“ - prvi crnogorski satelit, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Na prezentaciji je govorio predsjednik Vlade Dritan Abazović koji je istakao značaj projekta „Luča“ za dalje umrežavanje Crne Gore na međunarodnom planu i ponovio opredjeljenost Vlade da podrži ovaj i slične projekte.

- On je ohrabrio mlade inovatore da rade na novim otkrićima i projektima „ Predrasude i nedostatak samopouzdanja ne smiju biti prepreke razvoju. „Luča“ je dokaz da su ovakvi projekti ostvarivi i svojevrstan podsticaj mladim ljudima da slijede vaš put“, kazao je premijer - kaže se u saopštenju.

Predstavnici organizacije Montenegro Space Research Filip Jovićević, Nina Drakulić i Nikola Perović govorili su o projektu, njegovim specifičnostima, planovima kao i aktivnostima ove organizacije na edukaciji mladih u oblasti robotike i svemirske tehnologije.

- Prvi crnogorski satelit u svemiru biće istorijski trenutak za sve nas. „Luča“ je svjetlost koja će obasjati put svim novim projektima iz oblasti istraživanja svemira u Crnoj Gori - kazao je mladi inovator Filip Jovićević i istakao da očekuju da „Luča“ bude poslata u svemir sredinom narede godine. 

Predstavljajući tehničke specifikacije satelita i rakete kojom će biti lansiran u svemir, inovator i preduzetnik Nikola Perović  kazao je da „Luča“ pripada kategoriji malih satelita koji će biti lansiran na visinu od 500-600 km, a koji će u svemiru provesti 2-3 godine. „Nevjerovatan je osjećaj biti dio projekta koji postaje dijelom istorije. Posebno smo ponosni što će srce „Luče“ biti sastavljeno u našoj laboratoriji“, kazao je Perović.  

O značaju edukacije mladih na planu robotike i svemirskih tehnologija govorila je Nina Drakulić, koja je prisutne informisala o nedavno održanom takmičenju iz robotike i planovima o saradnji sa zemljama regiona kako bi unaprijedili konkurentnost mladih u budućnosti.

Prisutnima se obratila i ministarka nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Biljana Šćepanović koja je istakla značaj projekta i kazala da su mladi inovatori poput predstavnika Montenegro Space Research organizacije dokaz da Crna Gora ima kapaciteta za velike projekte koji povezuju države. „Naš zadatak je da ovakve mlade ljude osnažimo i podržimo“, kazala je Šćepanović.

Predstavnici organizacije Montenegro Space Research zahvalili su premijeru i ministarki na, kako su kazali, „podršci koja je beskonačna kao i sam svemir“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. septembar 2023 18:18