фото. Скриншот / - PC
01/12/2021 u 12:37 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Представљен систем "Брже до љекара": Специјалисти ће издавати упуте без повратка код изабраног доктора

Надлежни су навели да се овим растерећују изабрани љекари и оставља им се простор да се посвете пацијенту

Систем "Брже до љекара" управо то и значи, јер пацијент када оде код специјалисте на преглед не иде поново код изабраног, већ му специјалиста заказује наредни преглед, саопштила је министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић, на прес конференцији која је организована поводом представљања новог система.

 - Овим смо растеретили изабране љекаре у писању упута, очекујем да ће сваки љекар имати три сата више дневно да се посвете пацијентима. Овим враћамо изабране љекаре основној дјелатности а то су прегледи. Они нису само пут до специјалисте, а овим нам је јасмо да смо њих додатно оптеретири. Међутим, овим специјалиста може у потпуности посветити пацијенту. Овим се скраћује и вријеме дијагностике, посебно кад су у питању малигна обољења -нагласила је министарка.

Како је навела, први преглед код специјалисте биће продужен на 20 минута, а код изабраног доктора са 10 на 15.

Она се захвалила свима који су учествовали у овом пројекту..

Директор Директората за дигитално здравље Александар Секулић је навео да су затекли неефикасан процес рада у здравственом систему.

- Данас вам представљамо резултате свеобухватне реформе на којој радимо. Цифре које ћете чути само су почетак дигитализације нашег система. Изабрани љекари неће више бити приморани да се баве папирима, а ускоро и пацијенти неће моћи да се баве папирима, већ ће имати интегрисани електронски картон, Идемо фазно, са циљем да здравствени систем буде дигиталан - нагласио је он.

Директорица КЦЦГ Љиљана Радуловић је нагласила да се из Дома здравља за десет дана упути више од седам хиљада упута за преглед, а да су 80 одсто од овог броја контроле.

- За десет дана ћемо уштедјети пет хиљада пацијената, а мјесечно 15 хиљада само због упута. Овим грађане штитимо непотребних контаката. Наш коначни циљ је задовољни пацијент, а то је терет који морамо поднијети. Вријеме је да изабрани љекари раде у пуном систему у чему их је папирологија раније спрјечавала - казала је она.

Показали су и снимак шта значи овај систем. Како је објашњено након прегледа код изабраног, пацијент одлази код специјалисте, а даље упуте специјалиста даје на лицу мјеста, па пацијент не мора поново да се враћа код изабраног љекара.

Листе чекања

Директорица КЦЦГ Љиљана Радуловић, одговарајући на питања новинара, навела је да на сајту постоји листа чекања за сваку услугу који центар има.

Она је и рекла да сваки љекар има право на допунски рад, а додала је да листе чекања немају везе са листом чекања.

Министарка здравља се осврнула на епидемиолошку ситуацију и истакла да захтијева опрез.

- Уз најавуд да се у цијелој Европи помиње омикрон сој, ми морамо да бринемо о здрављу грађана, али и о осталим сегментима. Морамо бити додатно опрезни, а одлуке везане за масовна окупљања не можемо доносити ад хок. Ова одлука је донијета да би сви који учествују и дио су овога, могу да се припреме за ову ситуацију: Морамо да будемо опрезни - казала је Боровинић Бојовић одговарајући на питања новинара.

Што се омикрон соја тиче прате упуства Свјетске здравствене организације.

- У овом тренутку немамо податке да ли ће бити заразнији од делта соја. Имајући у виду да се ради о великом броју мутацијама, за очекивати је да ће бити заразнији од ранијих сојева. Информације које смо добили захтјевају додатни опрез - додала је министарка.

Што се тиче вакцинације дјеце млађе од 11 година, министарка Боровинић Бојовић је навела да ће НИТАГ засиједати и анализирати сва истраживања која су доступна везана за вакцинацију најмлађих.

- Када су у питању дјеца до 12 година мора да се сачека одговор НИТАГ-а који треба да се изјасне - навела је министарка.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:59