Ilustracija / - MINISTARSTVO
14/11/2022 u 17:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predstavnici MEPPU na otvaranju Konferencije UN o klimatskim promjenama

Elegacija Ministarstva prisustvovala je tehničkom dijalogu u okviru Prve globalne analize Pariskog sporazuma, na kome je ponovo zatraženo da države podnesu ambicioznije ciljeve za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte

Predstavnici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPPU), Sanja Bešović i Ljubiša Pavićević, prisustvovali su otvaranju ovogodišnje Konferencije Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP 27)  i učestvovali na  brojnim događajima i relevantnim sastancima, saopšteno je iz ministarstva.

Tokom prvih dana Konferencije, zemlje učesnice imale su priliku da isprate izlaganja najuspješnijih visokih zvaničnika, koji su izvijestili o svojim tekućim aktivnostima u 2022. godini, kao i ponudi novih rješenja u borbi protiv klimatskih promjena. 

- Predstavnici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prisustvovali su dijalozima čiji je fokus kreiranje mehanizama za finansiranje gubitaka i šteta nastalih kao posledica negativnog uticaja klimatskih promjena, povećanje podrške za akcije adaptacije na klimatske promjene, kao i povećanju nacionalnih ciljeva za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte. 

image

Predstavnici MEPPU na otvaranju Konferencije UN o klimatskim promjenama

- MINISTARSTVO

Važno je pomenuti sastanak koji je održan sa predstavnicima Adaptacionog fonda. Naime, predstavnici Adaptacionog fonda predočili su, između ostalog, da Crna Gora ima na raspolaganju 20 miliona EUR kada je u pitanju adaptacija na klimatske promjene, te će se na ostvarivanju dalje saradnje sa ovim fondom raditi u narednom periodu - navode iz ministarstva.

Na Dvadesetsedmoj konferenciji Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija, delegacija Ministarstva prisustvovala je tehničkom dijalogu u okviru Prve globalne analize Pariskog sporazuma, na kome je ponovo zatraženo da države podnesu ambicioznije ciljeve za smanjenje emisija  gasova sa efektom staklene bašte. Na pomenutom sastanku zemlje su razmatrale da li su njihovi planovi dovoljno jaki da spriječe porast temperature iznad 1,5C, koristeći analizu koju su pripremili zvaničnici UN-a i  eminentni stručnjaci. 

Fokus Konferencije pored urgentne implementacije, jeste i povećanje ambicija. Ovo podrazumijeva konsolidaciju istovremenih političkih obaveza različitih zainteresovanih strana i šire globalne zajednice u vezi sa klimatskim ciljem. 

COP27 stvara jedinstvenu priliku u 2022. da se svijet ujedini, da multilateralizam funkcioniše vraćanjem povjerenja i okupljanjem na najvišim nivoima kako bismo povećali našu ambiciju i akciju u borbi protiv klimatskih promjena. 

COP27 se mora zapamtiti kao „Zajednica za implementaciju“– ona u kojoj obnavljamo dogovor koji je u središtu Pariskog sporazuma.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:08