Predstavnici Opštine Tivat i Višeg suda / - FOTO: OPšTINA TIVAT
12/09/2023 u 16:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predstavnici Opštine Tivat i Višeg suda o maloljetničkoj delikvenciji

Tivat je grad u kome postoji veliki broj sportskih klubova i sadržaja za mlade, što je ujedno i najbolja prevencija kada govorimo o devijantnim ponašanjima kod djece i mladih - kazao je Petković

Radni sastanak predstavnika organa lokalne uprave Tivta i Stručne službe za maloljetnike Višeg suda u Podgorici održan je danas u Opštini Tivat. Sastanak je otvorio potpredsjednik Opštine Andrija Petković.

„Tivat je grad u kome postoji veliki broj sportskih klubova i sadržaja za mlade, što je ujedno i najbolja prevencija kada govorimo o devijantnim ponašanjima kod djece i mladih“ - kazao je Petković i istakao da sadržaj na društvenim mrežama danas u velikoj mjeri utiče i oblikuje ponašanje mladih.

Prema riječima Petkovića, veliki je problem i uticaj drugih medija, pogotovo pojedinih TV stanica, koje vrlo često promovišu agresivne i neprikladne oblike ponašanja i ličnosti sumnjivih moralnih i intelektualnih kapaciteta“.

Doc.dr Valentina Smolović iz Stručne službe Višeg suda u Podgorici istakla je da njihova služba prati maloljetne počinioce krivičnih djela od izvršenja krivičnog djela do izvršenja krivične sankcije.

- Suština današnjeg sastanka jeste potreba uspostavljanja saradnje između suda i institucija u kojima bi se vaspitne mjere, izrečene djeci, mogle sprovoditi - kazala je Smolović.

Na sastanku je uručen i razmatran predlog Sporazuma kojim se regulišu uslovi i način sprovođenja posebne obaveze – obavljanje društveno korisnog ili humanitarnog rada i uključivanje u sportske aktivnosti.

Smolović je navela dobru saradnju sa opštinskim organizacijama Crvenog krsta u kojima je sprovođenje ovih mjera dalo dobre rezultate, te kazala da se iste mogu sprovoditi i u drugim opštinskim organizacijama ili ustanovama za koje se očekuje da bi primjena posebne obaveze pozitivno uticala na pravilan razvoj i jačanje odgovornosti maloljetnika, kako ubuduće ne bi činili krivična djela.

Opština Tivat će u narednom periodu organizovati sastanak sa predstavnicima organizacija i institucija u cilju doprinosa realizaciji ovog sporazuma i prepoznavanja značaja socijalizacije i integrisanja u društvo maloljetnika, počinilaca krivičnih djela, dodaje se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali i aktivno učešće uzeli i predsjednik Skupštine opštine Miljan Marković, menadžerka Opštine Patricia Pobrić, sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Olivera Mišković Vidojević, samostalni savjetnik za prevenciju bolesti zavisnosti Aleksandar Daković, pomoćnik sekretara Sekretarijata za inspekcijski i komunalni nadzor Boško Pavićević i rukovoditeljka sektora za normativno - pravne i administrativno - tehničke poslove Andrea Gvozdenović, kao i koordinator odjeljenja bezbjednosti Tivat Petar Rolović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. novembar 2023 19:16