/ - UNSPALSH, ILUSTRACIJA
20/12/2021 u 15:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Преко 90 одсто младих напустило би државу због посла

ЦЕГАС је спровео квантитативно и квалитативно истраживање, у облику пилот студије и фокус групе, током новембра и децембра у Подгорици

Млади у Црној Гори, 92 одсто њих, трајно или привремено би напустило државу ради бољих пословних прилика, показали су резултати пилот студије Центра за грађанске слободе (ЦЕГАС). Из ЦЕГАС-а су саопштили да је у пилот студији учествовало 280 испитаника између 18 и 29 година.

ЦЕГАС је спровео квантитативно и квалитативно истраживање, у облику пилот студије и фокус групе, током новембра и децембра у Подгорици.

- Циљ тих активности био је истраживање перцепције положаја младих, као и инклузивности и комуникације доносилаца одлука са младима у Црној Гори- каже се у саопштењу.

Резултати студије показали су да 46 одсто испитаника мисли да су проблеми при запошљавању главни изазов за младе у Црној Гори.

Из ЦЕГАС-а су саопштили да је 70 одсто испитаника навело да би вољело да види отварање нових радних мјеста, помоћ при усмјеравању у каријери, прилике за укључивање у заједницу и улагања у образовни систем како би се побољшао положај младих.

- Додатно, чак 92 одсто узорка навело је да би трајно или привремено напустило Црну Гору ради бољих пословних прилика- каже се у саопштењу.

Из ЦЕГАС-а су рекли да су у фокус групи учествовали представници владиног и невладиног сектора, као и политичких партија. Наводи се да је просјечна оцјена инклузивности младих у друштву, према фокус групи, била 2,33, док је инклузивност у њиховим организацијама оцијењена просјечном оцјеном 3,83, на скали од један до пет.

- Насупрот томе, у пилот студији 63,5 одсто узорка оцијенило је да су млади ријетко, или веома ријетко укључени у доношење одлука у својој заједници- каже се у саопштењу.

Из ЦЕГАС-а су рекли да су учесници фокус групе такође идентификовали недостатак прилика за пословни и друштвени ангажман младих, и да као узроке тога наводе бројне културолошке, административне и системске факторе.

- Рјешење учесници виде у томе да организације и институције у Црној Гори прилагоде своју комуникацију младој популацији, и да на тај начин боље разумију њихове потребе и отворе простор за већу инклузију младих у заједници- каже се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 03:01