foto: PR centar / - FOTO: PR CENTAR
26/08/2022 u 19:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preko Stambene zadruge Zdravstvo 322 zdravstvena radnika kupila stan po povoljnim uslovima

Predsjednik Upravnog odbora, Nebojša Brnović, kazao je da su njihovim radom došli do toga da bi mogli da otpočnu tri do pet projekata, ali ukoliko bi im adekvatne institucije to dozvolile

Više od 300 crnogorskih zdravstvenih radnika je preko Stambene zadruge Zdravstvo kupilo stambeni objekat po povoljnim uslovima, dok je njih 127 dobilo zajam renoviranje i adaptaciju postojećih stambenih jedinica.

To je saopšteno na pres konferenciji Zadruge na temu: Informisanje javnosti o dosadašnjem radu Stambene zadruge i problemima u radu zbog opstrukcije od strane nosioca funkcija u javnoj upravi i lokalnim samoupravama.

Vršilac dužnosti (v.d.) direktora Stambene zadruge, Maja Radišević, kazala je da je tačan broj zdravstvenih radnika koji je preko Zadruge kupio stambenu jedinicu,  322 zdravstvena radnika. 

- Poslednja parcela koja je ustupljena zadruzi na teritoriji Glavnog grada je po odluci od 31.jula 2015, I u Nikšiću 23.12.2016. godine. Zadruga je u prethodnom periodu zdravstvenim radnicima u Crnoj Gori za adaptaciju i renoviranje postojećih stambenih jedinica u vidu kredita podijelila 1. 432.000 eura", rekla je Radišević.

Ona je istakla da se ne smije zanemariti učešće države za period 2012-2021, koji iznosi 3.450.000,00 eura. Prema njenim riječima, u cilju održavanja kontinuiteta rada Stambene zadruge, stručna služba i njeni organi su intezivno radili na obezbjeđivanje parcela za otpočinjanje novih projekata stambene politike.

-  Ovdje ističem opštine, Pljevlja, Berane, Kotor, Žabljak, Podgorica, Budva, Cetinje. Od strane opštine Bijelo Polje, već u prvom obraćanju dobili smo negativan odgovor, dodala je Radišević.

Kako je istakla, otpočeti projekti imaju za cilj izgradnju stambenih jedinica po povoljnim uslovima, na način što bi pomenite opštine Stambenoj zadruzi ustupile adekvatno zemljište, bez naknade, uz oslobađanje obaveza plaćanja naknade za komunalno opremanje zemljišta.

Ona je, imajući u vidu da je nakon sprovedenih anketa predstavnika sindikalnih organizacija, po ustanovama i opštinama, trenutno zainteresovano oko 700 zdravstvenih radnika, uputila apel lokalnim samoupravama, resornom ministarstvu, Ministarstvu finansija i Vladi, da uvide značaj i javni interes započetih projekata.

- Takođe, apelujemo da budu aktivni partneri u istim, na način da promptno djeluju, i da već na prvoj sjednici Vlade donesu neophodne odluke, kako bi se najkasnije do oktobra 2022. godine i na nivou Vlade, i na nivou lokalnih samouprava , donijele odluke o prenosu prava svojine na Stambenu zadrugu, dodala je Radišević.

Ona je napomenula da je smisao postojanja Stambene zadruge rješavanje stambenih pitanja zdravstenih radnika na teritoriji Crne Gore

Predsjednik Skupštine Stambene zadruge Zdravstvo, Vladimir Pavićević, rekao je da je u cilju rješavanja stambenih potreba zaposlenih u zdravstvenom sistemu Zadruga pokrenula inicijative u Podgorici, Cetinju, Beranama, Kotoru, Pljevljima, Žabljaku, Bijelom Polju, Andrijevici, Nikšiću, Budvi i Herceg Novom, o ustupanju placeva za izgradnju stambenih objekata za potrebe zdravstvenih radnika.

- Ne zanima nas odnos lokalnih samouprava, ministarstava, Vlade. Želimo samo da odgovorno radimo svoj posao. Mi smo osnovani da pravimo stanove za zdravstvene radnike i mi tu misiju želimo da sprovedemo, ali na ovakav način jednostavno su nam vezane ruke, poručio je Pavićević.

On je kazao da do kraja oktobra očekuju konkretne odluke za prenos prava svojine na Stambenu zadrugu, jer, kako je istakao, imaju potencijal da odmah počnu sa izgradnjom stanova u više opština u Crnoj Gori.

Predsjednik Upravnog odbora, Nebojša Brnović, kazao je da su njihovim radom došli do toga da bi mogli da otpočnu tri do pet projekata, ali ukoliko bi im adekvatne institucije to dozvolile.

- Mi smo došli u situaciju da imamo jedan mećehinski odnos države prema nama. Ne znam zašto se to tako odvija i zašto je takav odnos prema zdravstvenim radnicima. Oni su oni koji su u najtežim vremenima pokazali da su na nivou, zaključio je Brnović.

Na pitanje šta je sa odlukom koja je trebalo da bude donesena na Vladi povodom izgradnje stambene zgrade u Pljevljima, Brnović je odgovorio da je jedina „žrtva u svemu tome Stambena zadruga“.

- Mi smo žrtva jedne spore birokratije, administracije, a niko neće da shvati naš pravi značaj, kazao je Brnović i dodao da čim dobiju zeleno svijetlo od nadležnih da će u planiranom roku završiti taj projekat.

Pavićević je takođe saglasan da je po tom pitanju problem birokratija.

- Mi jasno moramo da stavimo do znanja da nas ne zanima ko je na kojoj poziciji, već odluka o prenosu prava svojine. Dakle, uvijek nailazimo na to da neko nije odradio svoj posao, kazao je Pavićević.

On je upitao da li je neko čuo da je zgrada koju je radila Zadruga urađena loše, da stanovi nijesu kvalitetni, ili da je premašen rok za izgradnju koji je predviđen.

Radišević je objasnila da je ministar finansija Aleksandar Damjanović tražio dopunu dostavljene dokumentacije po pitanju izgradnje stambene zgrade u Podgorici, kako bi Uprava za katastar i državnu imovinu izvrši procjenu zemljišta.

- Uprava za katastar je donijela to rješenje i to treba da se dostavi Ministarstvu zdravlja, a onda Ministarstvu finasija, kako bi dokumentacija bila kompletirana za prvu narednu sjednicu Vlade, pojasnila je Radišević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 20:21