/ - PHOTO BY NEONBRAND ON UNSPLASH
08/12/2021 u 16:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Судска одлука за прелазак границе малољетнику

Циљ измјена је да се онемогући на граници прелазак малољетних лица са једним од родитеија, посебно у ситуацијама када не живе заједно, и када има судска одлука о праву на старање дјетета.

Полицијски службеник на граничном прелазу дозволиће прелазак малољетнику са једним од родитеља само на основу одлуке суда, предвиђено је измјенама Закона о граничној контроли, јавља агенција МИНА.

Тај законски акт, који је предложила група посланика, подржали су данас чланови Одбора за безбједност и одбрану.

Како се наводи, циљ измјена је да се онемогући на граници прелазак малољетних лица са једним од родитеија, посебно у ситуацијама када не живе заједно, и када има судска одлука о праву на старање дјетета.

-На овај начин ће се прописати да ће полицијски службеник омогућити прелазак малољетног лица са једним од родитеља само на основу одлуке суда, која му се се доставља на увид на граничном прелазу-каже се у образложењу.

Тиме ће се, како се истиче, онемогућити било какав вид злоупотреба.

Предлагачи законских измјена сматрају да би било неопходно размотрити међународне прописе, које би требало имплементирати у домаће законодавство, да лица старија од 16 година могу да путују самостално, без потребе сагласности родитеља.

Измјене Закона о граничној контроли предложили су Бранка Бошњак, Весна Павићевић, Симонида Кордић, Данијела Ђуровић, Тамара Вујовић, Божена Јелушић, Кенана Струјић-Харбић, Драгиња Вуксановић-Станковић и Борис Мугоша.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:38