У Влади већина министара слиједила примјер премијера / -BOJANA CUPIC
14/11/2021 u 15:00 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Према евиденцији АСК: И власт и опозиција склони скривању рачуна

Влада тренутно има 13 чланова од којих је седам дало дозволу да им се контролишу рачуни. Одобрење да се ураде провјере њихове имовине у банкама дала су 43 посланика

Агенцији za спречавање корупције дозволу за контролу банковних рачуна и стања у финансијским институцијама није дало седам чланова Владе, као ни 38 од 81 посланика. То показују последњи подаци из извјештаја о имовини јавних функционера.

Влада тренутно има 13 чланова од којих је седам дало дозволу да им се контролишу рачуни. У Скупштини су 43 посланика дала одобрење да се ураде провјере њихове имовине у банкама. Уколико се упореди ситуација код парламентарне већине и опозиције, примјетно је да је више посланика власти дало сагласност за додатне контроле, и то њих 25, док 16 не жели да им Агенција контролише рачуне. У опозицији је обрнута ситуација, па је ту 16 посланика дало одобрење за контролу стања на банковним рачунима, а 25 није.

image

Парламентарна већина већински дала одобрење за контроле банковних рачуна

-SRDJAN BOLJEVIC

Премиjер Здравко Кривокапић је дао дозволу за контролу стања на банковним рачунима, а његов примjер слиjедили су потпредсjедник Дритан Абазовић, министри финансиjа и социjалног старања Милоjко Спаjић, jавне управе, дигиталног друштва и медиjа Тамара Срзентић, пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стиjовић, вањских послова Ђорђе Радуловић и здравља Jелена Боровинић Боjовић. На другоj страни рачуне криjу челници ресора екологиjе, урбанизма и просторног планирања Ратко Митровић, економског развоjа Jаков Милатовић, капиталних инвестициjа Младен Боjанић, одбране Оливера Ињац, просвjете, науке, културе и спорта Весна Братић и унутрашњих послова Сергеj Секуловић.

Из клуба посланика Демократског фронта (НСД, ДНП, УЦГ, РП) дозволу за контролу рачуна ниjесу дали Симонида Кордић, Страхиња Булаjић, Jелена Божовић, Милан Кнежевић, Милун Зоговић, Маjа Вукићевић, Владимир Добричанин, Максим Вучинић и Деjан Ђуровић, а сагласност да им се провjере банковни рачуни дали су Славен Радуновић, Jован Вучуровић, Радош Зечевић, Мило Божовић, Предраг Булатовић, Драган Боjовић и Наташа Jеврић. Из клуба посланика "Демократски фронт – ПЗП" дозволу за увид у рачуне дали су Бранко Радуловић, Бранка Бошњак, Jованка Богавац, а нису Владан Раичевић и Никола Баjчетић.

Дозволу за увид у рачуне у клубу Социjалистичке народне партиjе дали су Драган Ивановић и Драган Вукић, а нису Владимир Jоковић, Милосава Пауновић, као ни Даниjела Ђуровић.

У клубу посланика "Црно на биjело", коjи чине УРА и ЦИВИС, одобрење за провjеру банковних рачуна дали су сви и то Милош Конатар, Божена Jелушић, Срђан Павићевић и Суада Зороњић.

У клубу посланика "Демократе – Демос – Мир jе наша нациjа" дозволу за увид у рачуне ниjе дао само Драган Краповић, а jесу Алекса Бечић, Борис Богдановић, Миодраг Лекић, Зденка Поповић, Момо Копривица, Тамара Вуjовић, Албин Ћеман, Владимир Мартиновић и Данило Шарановић.

У посланичком клубу Демократске партиjе социjалиста и Либералне партиjе сагласност за контролу банковних рачуна ниjесу дали Душко Марковић, Предраг Бошковић, Jефто Ераковић, Никола Ракочевић, Андриjа Поповић (ЛП), Петар Ивановић, Халил Дуковић, Милош Николић, Бранко Чавор, Богдан Фатић, Сузана Прибиловић, Абаз Диздаревић, Луиђ Шкреља, Jованка Лаличић, Предраг Секулић и Лидиjа Клjаjић. На другоj страни дозволу да им се контролишу банковни рачуни дали су Даниjел Живковић, Бранимир Гвозденовић, Александра Вуковић, Мевлудин Нухоџић, Драгица Секулић, Драгутин Паповић, Марта Шћепановић, Весна Павићевић, Миодраг Вуковић, Никола Jановић, Далиборка Пеjовић, Иван Митровић, Андриjа Николић и Миомир М. Мугоша.

Ђукановић традиционално не даје дозволу

Предсједник државе и лидер Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић није дао одобрење да му се контролишу банковни рачини и таква пракса траје годинама.

Након обраде свих пристиглих редовних годишњих извjештаjа Агенција за спречавање корупције у првих девет мjесеци 2021. утврдила је да jе приступ банковним рачунима дат у 53,7 одсто извjештаjа. Обавезу подношења извjештаjа о имовини и приходима има преко 6.000 функционера и службеника, што значи да сваки други, односно око 3.000 њих ниjе дало дозволу да им се контролише конто у банкама.

У клубу Бошњачке странке ниједан од посланика ниjе дозволио да му се контролишу рачуни, а у питању су Ервин Ибрахимовић, Амер Смаиловић и Кенана Струjић–Харбић. Њихов примjер слиjедили су посланици Социjалдемократа Иван Браjовић и Борис Мугоша, док jе Дамир Шеховић дао дозволу за провjеру стања на банковним рачунима.

У Социjалдемократскоj партиjи дозволу за контролу банковних рачуна ниjе дала Драгиња Вуксановић Станковић, док jе Рашко Коњевић дао то одобрење. Посланици Фатмир Ђека и Генци Ниманбегу дали су дозволу за контролу банковних рачуна, док лидер и посланик Праве Црне Горе Марко Милачић ниjе дао такво одобрење.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 22:46