КАП (архива)
27/12/2021 u 08:00 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Према подацима Агенције за заштиту животне средине: КАП за еко-таксе дугује преко милион еура

Значајан број загађивача не измирује обавезе. Наjвише дугуjу АД Комбинат алуминиjума Подгорица, и то 1.062.387,21 еуро, и Унипром 137.942,14, саопштио је „Дану“ Милан Газдић

Вршилац дужности директора Агенције за заштиту животне средине Милан Газдић казао је за "Дан" да за еко-таксе загађивачи дугују 1.217.286,57 еура.

– Од укупно 22 загађивача по основу еко-накнада, наjвише дугуjу: АД Комбинат алуминиjума Подгорица, и то 1.062.387,21 еуро, Унипром 137.942,14, Jадранско бродоградилиште Биjела у стечаjу 4.090,80, КЦ Црне Горе Подгорица 2.005,29 и АД КИПС Полимка у стечаjу Беране 1.657,32 еура – навео је Газдић.

image

Милан Газдић

- Агенција

Појаснио је да Закон о животноj средини прописуjе да су еко-накнаде, накнаде због загађивања животне средине коjе се плаћаjу по принципу "загађивач плаћа".

– Еко-накнаде су дужна да плаћаjу правна и физичка лица за: испуштање загађуjућих материjа у ваздух, увоз супстанци коjе оштећуjу озонски омотач, стварање и депоновање опасног отпада. По основу тога, а сходно извjештаjу Управе прихода и царина, оне износе 1.217.286,57 еура – истакао је Газдић.

Коментаришући податке о дуговањима за еко-таксе, директорка НВО Грин хоум Азра Вуковић каже да примjена система еко-накнада коjе су Законом о заштити животне средине дефинисане као jедан од начина за финансиране еко-фонда нису заживjеле у пракси.

image

Вуковић


– Накнаде коjе су дефинисане важећом уредбом претходних година планиране су за реструктурирање и измjене, али до усваjања нове уредбе ниjе дошло. Упитна jе и реализациjа наплате обрачунатих накнада jер знамо да у великоj мjере накнаде коjе су утврђене и обрачунате нису наплаћене– истакла је Вуковић у изјави за "Дан".

Средства у буџет па у еко-фонд

Газдић каже да контролу плаћања накнада због загађивања животне средине, а коjа плаћаjу правна и физичка лица, врши надлежни Порески орган, а санкциjе истог су принудна наплата, а након тога блокирање рачуна.

– По принципу "загађивач плаћа", средства се уплаћуjу државном буџету, и она се након тога преусмjераваjу на рачун Еко-фонда коjи доминатно прикупља накнаде од свих оних коjи обављаjу активности коjе загађуjу животну средину. Та средства, даље се намjенски пласираjу у програме и проjекте из области животне средине и енергетске ефикасности – каже Газдић.


Додаје да су у 2020. години, ова средства су сходно годишњем програму расписивања jавних конкурса била опредиjељена за програм енергетске ефикасности и коришћења обновљивих извора енергије.

– Затим за програм чистог и енергетски ефикасног саобраћаjа, коjи jе био намиjењен суфинанцирању куповине електричних и хибридних возила. За 2021. годину годишњи програм расписивања jавних конкурса ниjе обjављен, али jесу jавни позиви. Из jавих позива може се закључити да су средства коjа су доступна грађанима и привреди из овог позива обезбиjеђена кроз друге, проjектне аранжмане а не из еко-накнада– истакла је Вуковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 18:45