Сефер Међедовић / - Сефер Међедовић
20/05/2022 u 22:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Преминуо професор Сефер Међедовић

У разноврсним капиталним пројектима и озбиљним прегнућима у многим областима духа завриједио је поштовање црногорске јавности и ауторским, стваралачким и моралним хабитусом

Данас је у 70. години у Беранама изненада преминуо проф. др. Сефер Међедовић, познати правни мислилац, адвокат и универзитески професор који је у континуитету већ неколико деценија био један од најистакнутијих црногорских и бошњачких интелектуалаца.

У разноврсним капиталним пројектима и озбиљним прегнућима у многим областима духа завриједио је поштовање црногорске јавности и ауторским, стваралачким и моралним хабитусом.

Рођен 1952. године у Беранама гдје је завршио основну школу и гимназију. Правни факултет је завршио у Приштини 1975. године као један од најбољих студената Универзитета. Магистрирао је 1980.на тему „Уговор о коришћењу стана у нашем праву“ и докторирао је 1986. године на тему „Улога јавног правобраниоца у грађанско-судском поступку“.

Приправнички стаж објавио је је у основном јавном тужилаштву у Беранама (1975), а правосудни испит положио 1976 године, од када је више година обављао функцију јавног правобраниоца за општине Иванград, Плав и Рожаје.

Био је асистент на правном факултету у Приштини 1977. године на катедри за грађанско право, а 1988 године и Доцент на истом факултету на предмету Грађанско-процесно право.

Од 1989 године бавио се адвокатуром у Беранама. Био је декан Правног факултета Интернационалног факултета у Новом Пазару и професор грађанске групе предмета.

За посланика у Скупштини Републике Црне Горе, изабран је 1990. године на првим вишестраначким изборима. Био је члан Републичког савјета Црне Горе за заштиту мањинских народа у више мандата, а био је  члан редакције правног зборника Удружења правника Црне Горе.

Проф. др. Сефер Међедовић је објавио велики број стручних и научних радова у најпознатијим правним часописима, а аутор је седам књига од којих су четири универзитетски уџбеници. Красило га је  велико искуство у практичном обављању послова из области правних наука, а у књиге које је написао  уложио је  своје неоспорно знање и искуство. Значајан период се бавио истраживачким радом  био учесник бројних трибина,  научних и стручних конференција.

Правни мислилац, адвокат  и универзитетски професор оставио је иза себе часну и угледну породицу и величанствено научно дјело, а сахрана Сефера Међедовића је 21.маја 2022. у 15 сати на Јасиковачком гробљу у Беранама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 05:40