/ - SHUTTERSTOCK
23/02/2024 u 20:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preporuka Ministarstva: Škole da nadoknade propušteno gradivo radnim danima, a ne subotama

Smatramo da je ovo najbolje rješenje i za učenika i za prosvjetne radnike i roditelje, naveli su iz Ministarstva

U cilju nadoknade obrazovno-vaspitnog rada za period od 19. do 22. februara, kada nastava nije realizovana zbog štrajka prosvjetnih radnika, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) u saradnji sa Zavodom za školstvom uputilo je preporuke direktorima škola.

- U skladu sa opštim dijelom javno važećeg obrazovnog programa za osnovno obrazovanje i vaspitanje, osnovne škole mogu realizovati radne, nenastavne dane (obavezne aktivnosti) ili slobodne aktivnosti (prošireni dio). U srednjim školama se mogu realizovati obavezni izborni sadržaji u gimnazijama ili slobodne aktivnosti u srednjim stručnim školama, navodi se u preporukama Ministarstva, prenosi portal roditelji.me.

Predlažu, kako se ističe, da škole izvrše zamjenu termina za realizaciju nastavnih i nenastavnih dana, tako što će propuštene radne dane da realizuju u toku petodnevne radne sedmice, a nenastavne dane da realizuju subotom.

- Smatramo da je ovo najbolje rješenje i za učenika i za prosvjetne radnike i roditelje, naveli su iz Ministarstva, uz podsjećanje da je zakonska obaveza minimum 180 radnih dana u toku nastavne godine, odnosno 165 dana za učenike završnih razreda.

Direktor škole je, kako su naveli u dopisu upućenom školama, pedagoški rukovodilac u čijoj nadležnosti je da planira, organizuje i rukovodi radom ustanove, kao i da organizuje racionalno i efikasno izvođenje obrazovnog programa. Preporuke se odnose na škole koje su učestvovale u štrajku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:27