/ ODBOR ZA ZDRAVSTVO, ZASJEDANJE ODBORA ZA ZDRAVSTVO-IVAN PETROVIC-IPE
19/10/2022 u 12:56 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preventiva raka dojke mrtvo slovo na papiru

Važno je da dođu i predstavanici KCCG i Doma zdravlja Podgorica da nam kažu šta oni misle, da se napravi novi skrining program i da napravimo nove targete kako bi projekat bio kvalitetniji, kaže poslanik Tamara Vujović

Poslanici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje donijeli su juče odluku da 25. oktobra obave kontrolno saslušanje ministra zdravlja Dragoslava Šćekića, direktora Instituta za javno zdravlje Igora Galića, kao i predstavnike Kliničog centra i Doma zdravlja Podgorica, zbog utvrđenih propusta koje je utvrdila Državna revizorska institucija o izvještaju "Uspješnost sprovođenja Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke". Poslanici su istakli da je godišnji budžet zdravstva 400.000.000 eura, a da se za skrining raka dojke odvaja godišnje 400.000 eura. DRI je utvrdio da u periodu od pet i po godina (od donošenja Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, pa do početka njegovog sprovođenja) nijesu obezbijeđeni potrebna oprema i kadrovi, nije uspostavljen registar skrininga i nije uspostavljen odgovarajući sistem prikupljanja i upravljanja podacima.

Poslanik Demokrata Tamara Vujović kazala je da odbor nije prvi odreagovao nakon objavljivanje izvještaja DRI i da treba da se bave navodima zaposlenih iz KCCG koji sumnjaju u kvalitet aparata za dijagostiku.

– Važno je da dođu i predstavanici KCCG i Doma zdravlja Podgorica da nam kažu šta oni misle, da se napravi novi skrining program i da napravimo nove targete kako bi projekat bio kvalitetniji. Mjesec oktobar posvećen je borbi protiv raka dojke. Dužni smo da pričamo o prevenciji i načinima liječenja žena, i da vidimo da li su uspješni programi skrininga i da li treba opredijeliti više sredstava za liječenje. Neko je izašao i na magistralni put da dijeli flajere, da poziva žene da se odazivaju na skrining programe i ultrazvučne preglede. Za skrining program za rak dojke potrošeno je 400.000 eura za godinu dana, a zdravstveni sistem godišnje troši 400.000.000 eura – kazala je Vujović.

Predsjednik odbora Srđan Pavićević kazao je da čitavi program skrininga osmišljava Institut za javno zdravlje, a novac daje Ministarstvo zdravlja.

Pomoć i za pacijente sa cističnom fibrozom

Pavićević je kazao da su dobili dopis od Udruženja za pomoć u podršku pacijenata sa cističnom fibrozom koji se žale da nedostupnost terapija za liječenje.

– Trebalo je pozvati za tematsku sjednicu Šćekića, direketora Fonda za zdravstveno osiguranje Vuka Kadića i predstavnika Instituta za ljekove. Za liječenje pacijenata potrebna su velika izdvajanja, tako da moramo obratiti pažlju i na zahtjeve pacijenata sa cističnom fibrozom – kazao je Pavićević.

Poslanik SNP-a Milosava Paunović kazala je da nijesu dovoljne i ključne aktivnosti koje se sprovode tokom oktobra kada se obilježava mjesec borbe protiv opake bolesti.

– Ova tema zaslužeuje veliku pažnju, na današnji dan 50 odsto preminulih umre od kardiovaskularnih bolesti i o tome nijesmo zakazali sjednicu. Elementarno bi bilo korektno da nas Odbor za ravnopravnost obavijesti o zajedničkoj sjednici. DRI je izašao sa određenim podacima i ekonomskim i organizacionim pitanjima za sprovođenje programa. To je zadatak Instituta za javno zdravlje. Realizaciju programa ne sprovodi KCCG i Dom zdravlja, već prihvataju po određenoj šemi pacijente koji su im upućeni – kaže Pavićević.

Poslanik Vladimir Dobarčinin kazao je da hirurzi nijesu uključeni u skrinig program, iako je to njihova oblast.

– Veliki sam optimista i za ovo postoji jednostavno rješenje. Takođe, treba da se pozabavimo HPV vakcinacijom, koja u 85 odsto slučajeva sprečava opasno oboljenje – kaže Dobričanin.

Poslanik SD Boris Mugoša izjavio je da gube vrijeme na političke stvari, a ovamo nam je stanje u zdravstvu na niskom nivou.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:56