Ilustracija mačka, mačke, kućni ljubimac, kućni ljubimci / - SHUTTERSTOCK
21/03/2023 u 12:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prevoz kućnih ljubimaca avionom - ovo su uslovi koje je potrebno ispuniti

Kako su naveli iz ove Aerodroma, za informacije o prevozu kućnih ljubimaca i ostalih životinja, putnik uvijek treba da se informiše kod izabrane avio kompanije

Aerodromi na društvenim mrežama odgovaraju na pitanja putnika, a ovog puta zanimalo ih je koju proceduru treba da ispune prilikom prevoza kućnih ljubimaca i ostalih životinja. Kako su naveli iz ove kompanije, za informacije o prevozu kućnih ljubimaca i ostalih životinja, putnik uvijek treba da se informiše kod izabrane avio kompanije. Generalno, kućni ljubimci i ostale životinje, u odlasku, mogu biti primljeni na let samo ukoliko se ispune posebni uslovi

Putnik je, kako objašnjavaju, dužan da najavi prevoz životinje prevoziocu i da li je platio uslugu, naplata po potrebi, što aerodrom dodatno provjerava.

Dalje se provjeravaju detalji o rasi životinje (agresivne rase pasa su zabranjene za prevoz kod pojedinih prevozilaca, prijem pojedinih rasa pasa sa specifičnim disajnim sistemom ili sa spljoštenom njuškom je takođe uslovljen pravilima prevozilaca uslijed rizika po zdravlje, a to su rase poput ši-cua, mopsa, buldoga i sl.) i uzrastu životinje (prijem na prevoz životinja nedovoljne starosti nije dozvoljen u skladu sa pravilima prevozilaca).

Provjerava se i da li putnik posjeduje odgovarajuću dokumentaciju za životinju u skladu sa putnim pravilima zemlje odredišta (pasoš za ljubimce, potvrde o vakcinaciji i sl.), kao i da li je životinja u adekvatnom transporteru.

- Prijem životinje na let – unos u putničku kabinu (životinja do 8kg sa transporterom) ili utovar u bagažnike vazduhoplova (u zavisnosti od težine životinje i pravila prevozioca)- Prijem životinje u putničku kabinu može biti uslovljen i ograničenjem broja životinja na letu ili prisustvom životinja različitih vrsta koje se ne trpe u istom odjeljku kabine (biznis ili ekonomska klasa), objašnjavaju iz Aerodroma.

Utovar u bagažnike vazduhoplova podrazumijeva odvajanje vlasnika od životinje neposredno prije slanja životinje na utovar, dok samom utovaru životinje prethodi posebna bezbjednosna kontrola transportera i životinje, uparivanje prtljažnog privjeska na transporteru, planiranje i koordinisanje utovara sa posadom vazduhoplova na način da životinja bude utovarena u odjeljku sa odgovarajućom ventilacijom, grijanjem, svijetlom, gdje je transporter osiguran od pokretanja i zaštićen od prtljaga i ostalog tereta.

Prilikom dolaska na aerodrom sa kućnim ljubimcem ili drugom životinjom, kako ističu, vlasnik prolazi kontrolu nadležnih institucija na graničnom prelazu, uz prilaganje neophodne dokumentacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:54