dječiji dodatak / - FOTO: ILUSTRACIJA
01/07/2022 u 14:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prijave za dječji dodatak počinju u ponedjeljak, 4. jula

Primjena prava počinje od 1. oktobra, a prva isplata je sredinom novembra 2022. godine

Prijava roditelja/staratelja djece do 18. godina za ostvarivanje prava na dodatak za djecu u centrima za socijalni rad počeće od ponedjeljka, 4. jula 2022. godine. Primjena prava počinje od 1. oktobra, a prva isplata je sredinom novembra 2022. godine, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

- Za prijavu je samo potrebno da roditelj/staratelj u centru za socijalni rad (u opštini prebivališta) da na uvid svoju ličnu kartu i jedinstvene matične brojeve (JMB) djeteta/djece odnosno članova porodice. Dalji postupak priznavanja i prestanka prava je kroz Informacioni sistem (e-Socijalni karton) automatizovan - navode oni.

U slučaju da roditelji djeteta ne žive zajedno (razvedeni, razdvojeni), potrebno je da roditelj kome je dijete povjereno na staranje, centru dostavi dokaz o ovome (odluka suda), obzirom da će dodatak biti isplaćen na adresu prebivališta djeteta, odnosno roditelju kome je dijete povjereno na staranje.

 - Za djecu koja su ostvarila pravo na dodatak za djecu do šest godina, pravo na dodatak do 18. godina biće dodijeljeno do 18-te godine po službenoj dužnosti, pa nije potrebno da roditelji ove djece dolaze u Centar i podnose zahtjev - dodaju iz ovog resora.

Rješenja o pravu na dodatak do 18 godina biće im uručena na kućnu adresu tokom oktobra i novembra.

 - Za djecu kojoj je pravo na DD do šest godina već prestalo ili će prestati do 31. avgusta 2022. godine, potrebno je u centru za socijalni rad podnijeti zahtjev za dodatak za djecu do 18 godina. Dodatak u iznosu od 30 eura po djetetu se isplaćuje putem Pošte Crne Gore na adresu prebivališta djeteta - ističu.

Iz Ministarstva pozivaju roditelje i staratelje da u međuvremenu kod Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ukoliko je potrebno, ažuriraju adresu prebivališta, kako bi dodatak za dijecu bio isplaćen pravovremeno i na tačnu adresu.

 - Pravo na dodatak za djecu može ostvariti do petoro djece u porodici, izuzev u slučaju blizanaca ili kada djete iz porodice dodatak za djecu ostvaruje po osnovu prava na ličnu invalidninu ili dodatak za njegu i pomoć - napominju iz ministarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 19:26