/ фото: ПРЕСТОНИЦА
04/04/2022 u 16:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пријестоница Цетиње обиљежила Дан студената

У вскупштинској сали Пријестонице организован је програм обиљежавања Дана студената, на којем су учешће узели студенти цетињских факултета умјетности и историчар Петар Гленџа

Делегација Пријестонице Цетиње, коју је предводио градоначелник Никола Ђурашковић, положила је вијенац на спомен обиљежје Жарку Мариновићу на мјесном гробљу у селу Очинићи, поводом 4. априла, Дана студената.

Потом је у скупштинској сали Пријестонице организован пригодан програм обиљежавања Дана студената, на којем су учешће узели студенти цетињских факултета умјетности и историчар Петар Гленџа, који се осврнуо на живот, дјело и трагичну смрт Жарка Мариновића.

- Данас обиљежавамо Дан студената, али и дан сјећања на Жарка Мариновића, Цетињанина који је давне 1936. године страдао у студентском штрајку на Универзитету у Београду. Црногорски студенти су тих година предводили велики априлски штрајк, борећи се за своја права и слободу на образовање, али и слободну ријеч у својим напредним политичким ставовима- казао је градоначелник Пријестонице Никола Ђурашковић.

Градоначелник Ђурашковић је истакао да је наша  историјска и људска обавеза да не заборавимо ове људе, да чувамо и његујемо сјећање на њих и њихово дјело, те да је њихово прегалаштво аманет који су они наслиједли од предака, славно га пронијели кроз Други свјетски рат и оставили га нама. 

- Данас је, нажалост, и вашу генерацију запало бреме овог аманета: јер, усљед повампирења фашизма, грађанска права и слободе треба потврдити новом борбом и прегалаштвом. Сигуран сам да сте дорасли том изазову и у то име вас поздрављам и честитам вам Дан студената, а хероју Жарку Мариновићу вјечна слава и хвала- поручио је градоначелник Ђурашковић.

У склопу програма цетињски студенти су презентовали рад својих факултета и извели пригодне бесједе и музичке партитуре.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 04:34