Зекова глава на Бјеласици (архива) / -Високогорци Црне Горе
09/02/2022 u 18:38 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пријети колапс: Више од два мјесеца објекти од јавног интереса на Бјеласици немају струје

Из Министарства одбране у одговорима за "Дан" прецизирају да је обjекат стационарног чворишта везе (СЧВ) "Бjеласица" без напаjања са дистрибутивне мреже ЦЕДИС-а од 6. децембра прошле године

Објекти Војске Црне Горе (ВЦГ) и Радио-дифузног центра (РДЦ) на Зековој глави на Бјеласици више од два мјесеца немају напајање струјом са дистрибутивне мреже због оштећења далековода, а од надлежних не постоје ни назнаке решења овог више него ургентног проблема. Осим што војници и запослени у РДЦГ раде у екстремним условима, гдје се температуре спуштају и преко минус 20 степени, постоји бојазан да може доћи до прекида сигнала мобилних оператера, телевизиjских и радио-канала, као и дигиталног радио-телефонског система ТЕТРА коjи користе полициjа, службе трагања и спасавања и ВЦГ. Тренутно се користе стари агрегати којима се напајају ови објекти, али би они сваког часа могли остати у квару или без горива и изазвати прави колапс система.

Из Министарства одбране указују на ургентност обезбјеђења напајања струјом објеката, а у ЦЕДИС-у кажу и да су обезбиједили алтернативни начин напајања објеката струјом, али да за то још нијесу добили сагласност Управе за инспекцијске послове.

Из Министарства одбране у одговорима за "Дан" прецизирају да је обjекат стационарног чворишта везе (СЧВ) "Бjеласица" без напаjања са дистрибутивне мреже ЦЕДИС-а од 6. децембра прошле године.

– На Зековоj глави налази се и обjекат РДЦ-а са коjег се емитуjу сигнали мобилних оператера, телевизиjских и радио-канала, као и дигиталног радио-телефонског система ТЕТРА коjи употребљавају полициjа, службе трагања и спасавања и ВЦГ. Како jе ВЦГ информисана, до прекида у напаjању електричном енергиjом са дистрибутивне мреже дошло је услед оштећења (поткопавања) 35кВ далековода броj 6 (у власништву ЦЕДИС-а), приликом радова на изградњи обjекта Скиjалишта Црне Горе 1600. У протеклом периоду одржано jе више састанака представника ЦЕДИС-а, Управе за инспекциjски надзор, Скиjалишта Црне Горе, Радио-дифузног центра, Министарства одбране и ВЦГ у циљу изналажења хитног рjешења проблема. На састанцима jе у начелу договорено да се на основу предузетног плана коjи мора да изради ЦЕДИС, а на коjи сагласност даjе Директорат за ванредне ситуациjе МУП-а, обезбиjеди привремено прикључење обjеката на дистрибутивну мрежу, а да у међувремену Скиjалиште 1600 покрене процедуру комплетирања документациjе за траjно рjешавање овог проблема, наводе у ресору одбране.

Велика пријетња и трошкови

Запослени у РДЦ и воjници на Зековој глави гриjу се струjом из електроагрегата, коjи раде непрекидно уз трошкове горива, а према информациjама коjе имамо, достижу неколико десетина хиљада еура. Због старости опреме коjа ради већ више од два мjесеца непрекидно, ризик од застоjа у раду прилично је велики, што указуjе на потребу хитног рjешавања проблема. У случаjу отказа у раду електроагрегата, наступиће последице приjе свега опасне по здравље и живот људи у овим обjектима.

Додају да је, према информацијама које имају, ЦЕДИС, у међувремену, створио техничке услове за привремено напаjање електричном енергиjом СЧВ "Бjеласица" и обjекта РДЦ, али да струjе на обjектима и даље нема.

– У циљу превазилажења кризних ситуациjа попут ове, обjекат СЧВ "Бjеласица" опремљен jе са два електроагрегата стариjе производње (1982. годиште) чиjа дневна потрошња износи 440л екодизела, а коjи се употребљаваjу за напаjање СЧВ "Бjеласица" електричном енергиjом у случаjу краткотраjних прекида напаjања из дистрибутивне мреже. Редовна испорука и попуњавање горивом СЧВ "Бjеласица" врши се наjкасниjе на jесен, због временских услова коjи, у касниjем периоду, испоруку горива отежаваjу или у потпуности онемогућуjу. Имаjући у виду стање и старост електроагрегата, постоjи висок ризик да може доћи до прекида у раду, након чега би рад и живот људства на обjекту били скоро немогући, а везе коjе се реализуjу преко СЧВ "Бjеласица" у прекиду. До сада jе ВЦГ утрошила преко 25 тона горива за потребе одржавања нормалних услова за живот и рад на овом обjекту, наводе у Министарству одбране.

Упозоравају да, осим прекида у везама коjе употребљава ВЦГ, у случаjу да се прекид у напаjању обjеката са дистрибутивне мреже настави, у наредном периоду може доћи до прекида емитовања сигнала мобилних оператера, телевизиjских и радио-канала, као и дигиталног радио-телефонског система ТЕТРА.

– Престанком рада агрегата (свеjедно да ли због квара или нестанка горива), дошло би до прекида гриjања у обjекту, што би у датим временским условима довело до оштећења постоjеће инсталациjе и касниjих додатних трошкова. Исто се односи и на скупоцjене радио и уређаjе везе, коjи би извjесно претрпјели привремена или траjна оштећења. Краjње рjешење тренутне ситуациjе jесте да све заинтересоване стране поступе по закључку Владе Црне Горе, односно да ЦЕДИС изради "Предузетни план", да га достави Директорату за ванредне ситуациjе на сагласност и на основу створених техничких услова обезбиjеди напаjање електричном енергиjом са дистрибутивне мреже обjеката на Зековоj глави, поручују из војног ресора.

Подсjећају да у складу са важећом стратегиjом националне безбjедности, угрожавање енергетске безбjедности или уништење критичне инфраструктуре (у коjу спада и електропреносни систем ЦЕДИС-а), вjештачки изазване катастрофе (хавариjе на великим електроенергетским построjењима), представљаjу безбjедносни ризик и мора се хитно реаговати.

Одговарајући на питања "Дана", из ЦЕДИС-а објашњавају да је изградњом ски-стазе за потребе скиjалишта "Колашин 1600" дошло до угрожавања безбjедности далековода ДВ 35 кВ Jезерине – Бjеласица, а тиме и безбjедности корисника, скиjаша те ски-стазе.

– О томе jе обавијештена Управа за инспекциjске послове, као и Скијалишта д.о.о. Како далековод не може бити пуштен под напон због великог ризика коjи би то носило, корисници на Зековоj глави снабдиjеваjу се енергиjом путем агрегата. Да би jавности било jасниjе, нова урађена ски-стаза на скиjалишту "Колашин 1600" на осам мjеста пресиjеца трасу ДВ 35 кВ Jезерине – Бjеласица. Приликом тих пресиjецања нарушена jе сигурносна висина (од земље до далеководних проводника) коjа jе сада много нижа од дозвољене, па jе тиме угрожен далековод и што jе jош важниjе, угрожена jе безбjедност скиjаша коjи би ту стазу користили. Као одговорна компаниjа коjа своjе послове ради у складу са Законом о енергетици, не можемо дозволити да далековод буде укључен и тиме угрози нечиjи живот, поручили су из ЦЕДИС-а.

Из те компаније наглашавају да су о том проблему у више наврата обавjештавали и Управу за инспекциjске послове и Скиjалишта д.о.о., али да са тих адреса одговора ниjе било.

– Да невоља буде већа, инвеститор (Скиjалишта ЦГ) jе радовима угрозио стабилност стубног мjеста бр. 6 (на шта су били упозорени од стране ЦЕДИС-а). Након тога 21. децембра 2021. године, услед лоших временских услова, долази до лома три челично-решеткаста стуба коjи се налазе у близини Зекове главе. Због лоших временских услова коjи владаjу на Бjеласици, коjи не дозвољаваjу поправку стубова коjи су сломљени, ЦЕДИС jе нашао модел како да напоjи кориснике на Зековоj глави до тренутка када ће нам временски услови омогућити да оштећене стубове замиjенимо. Међутим, да бисмо могли таквим привременим рjешењем обезбиjедити напаjање електричном енергиjом на Зековоj глави, потребна нам jе сагласност Управе за инспекциjске послове. ЦЕДИС до дана данашњег ниjе добио сагласност за пуштање под напон алтернативног начина напаjања обjеката на Бjаласици, наводи се у одговорима ЦЕДИС-а.

С друге стране, из Управе за инспекцијске послове тврде да jе Електроенергетска инспекциjа након надзора на предметној локацији указивала да ЦЕДИС д.о.о. Подгорица прибави (уради) техничко рjешење коjе ће након одобравања и извођења радова омогућити уредну дистрибуциjу и снабдиjевање струјом корисника објеката на Зековој глави.

–Електроенергетскоj инспекциjи достављено jе техничко рjешење премошћавања проблема у вези далековода ДВ 35 КВ "Jезерине – Бjеласица", у форми обавjештења, по коме ниjе било могуће утврдити ко jе и да ли jе неко извео дjелимично или у цjелини радове по истом. Допис коjи jе упутио ЦЕДИС послат је инспекциjи без писане изjаве извођача радова на предметном далеководу, писане изjаве надзорног органа о надзору над изведеним радовима на предметном далеководу, као и без атестно-техничке документациjе коjа се односи на уземљење евентуално положеног далековода. Из свега горе наведеног, потребно jе било да инспекциjи ДОО ЦЕДИС Подгорица додатно достави наведену документациjу, име и презиме лица коjе jе наредило прекид напаjања Воjске Црне Горе и РДЦ са предметног далековода. Након тога ЦЕДИС инспекциjи ниjе доставио писане изjаве извођача радова, као и писане изjаве надзорног органа о надзору над изведеним радовима на предметном далеководу. С обзиром на то да, између осталог, заштита и спасавање обухвата скуп мjера и радњи коjе се предузимаjу у циљу откривања и спречавања настаjања опасности, као и ублажавања и отклањања последица техничко-технолошких и других несрећа коjе могу угрозити или угрожаваjу становништво, материjална добра и животну средину, Влада Црне Горе jе на сjедници од 19. јануара дониjела закључке, по коjима jе ЦЕДИС д.о.о. Подгорица, дужан да поступи у смислу израде предузетног плана заштите и спасавања за конкретну ситуациjу. То аутоматски искључуjе даљу надлежност Електроенергетске инспекциjе и укључуjе надлежност Инспекциjе заштите и спасавања при Директорату МУП-а, тврде у Управи у одговорима које су нам доставили.

До закључења овог броја Дана нијесу нам достављени одговори из РДЦ-а и Скијалишта Црне Горе у вези са овом проблематиком.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 10:40