Бирачко мјесто пет у Улцињу / -ТВ Теута
06/04/2022 u 19:47 h
Miljan Knežević, Milan SekulovićMiljan Knežević, Milan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Притисци на Роме стижу и од власти и од опозиције уочи избора

Извршни директор NVO "Koračajte sa nama – Phiren Amenca" Елвис Бериша каже за "Дан" да су Роми и Египћани пред сваке изборе на мети притисака, те да то није правило за један град, већ за сваки.

Према незваничним информацијама, на гласачком мjесту броj 5 (2. Мjесна заjедница) у Улцињу, на ком ће данас бити поновљено гласање, близу трећине бирача чине припадници РАЕ популације. То је за наш лист саопштено и из неколико политичких субјеката који сматрају да је због те, како кажу, важне чињенице, та популација била изложена великим притисцима уочи избора. Због углавном лоше социо-економске ситуације у којој се налази, та заједница је неријетко подложна манипулацијама одређених политичких партија, које за њихове гласове, односно подршку на изборима, често не презају да нуде новац, материјалне ствари, запослења и многа друга обећања. У узаврелим политичким збивањима, а управо тако се могу окарактерисати тренутне околности у најјужнијој општини, често се дешава да им се намеће епитет одлучујућег фактора, услед чега бивају некада изложени чак и пријетњама. У већини случајева, након што се избори окончају, најчешће се дешава да РАЕ популација бива такорећи заборављена све до наредног гласања.

Предсједник НВО "Млади Роми" Самир Јаха казао је за "Дан" да су притисци на Роме и Египћане пред сваке изборе присутни, а да су сада само израженији јер стижу са свих страна, и од власти и од опозиције. Он наводи да има сазнања од колега у Улцињу да се притисци врше, те да Роми и Египћани скоро свакодневно добијају позиве.

image

Самир Јаха

Самир Јаха-Самир Јаха

Уписана 772 бирача

Иначе, званични подаци ОИК Улцињ показују да је на локалним изборима, који су одржани 27.марта, на бирачком мјесту пет у Улцињу од уписаних 772 бирача право да гласа искористило 448 грађана. Од укупног броја изашлих, њих 431 гласало је у објекту, а 17 jе то право искористило путем писма. Највише гласова освоjила jе коалициjа ДУА–ДСЦГ(146) и коалициjа "За нови почетак", коју чине ГП УРА, ДП, СД, СДП и Албанска Алтернатива (142). По 67 гласова на овом бирачком мjесту освоjиле су листе Форце и ДПС–БС, док су Демократе на овом бирачком мjесту добиле подршку 16 бирача. Одлуком ОИК гласање се понавља због утврђених неправилности, а на захтјев коалиције "За нови почетак".

– Ти позиви су свакако притисак, а не можемо идентификовати партије јер ти притисци долазе са свих страна. То није новост, то се дешавало и раније, али сада је израженије јер долазе од свих. Ромски гласови су увијек били најјефтинији нажалост. Људима који су неинформисани и необразовани лако је манипулисати и зато се ми боримо да се људи образују и информишу, те самим тим самостално доносе одлуке, а не да то ради неко други – изјавио је Јаха.

Извршни директор NVO "Koračajte sa nama – Phiren Amenca" Елвис Бериша каже за "Дан" да су Роми и Египћани пред сваке изборе на мети притисака, те да то није правило за један град, већ за сваки.

image

Елвис Бериша

-1 д

– Ако се купују гласови, први на мети су Роми и Египћани. Ипак, морамо да имамо у виду да људи не гласају само због куповине, јер су доведени у такав социјални положај да морају. Осим тога, ту су уцјене да ће остати без посла ако га имају, да ће им се укинути социјална давања, да ће им се срушити кућа уколико није легална... Значи није само куповина у питању, ту је много фактора којима се људи уцјењују и не дозвољава им се да бирају сами, већ гласају како морају – упозорава Бериша.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 13:47