Bar, panorama / - FOTO: ADRIALINE
15/11/2023 u 12:45 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Privatnu školu u Baru pohađa oko 200 učenika: Zajedno u klupama djeca iz Rusije, Ukrajine, Turske…

Sva djeca uče crnogorski i engleski, zatim svoj maternji jezik: ruski, ukrajinski, kineski…

U Baru, u Ulici Maršala Tita već drugu godinu radi privatna škola koju zajedno pohađaju djeca iz nekadašnjih republika Sovjetskog Saveza: Rusije, Ukrajine, Bjelorusije…ali i Turske, Izraela, Kine.

Ove školske godine oko 200 učenika pohađa školu od prvog do devetog razreda.

- Svi koji hoće da uče i usavršavaju vještine u vannastavnim aktivnostima kao što su likovna i muzička umjetnost, različite kreativne radionice su dobrodošli. Posvećeni smo obrazovnim programima i usmjeravanju djece koja se divno druže bez razlike iz koje su države porijeklom. U školi se ne razgovara o politici. Namjera nam je da svoj djeci, i njihovim roditeljima bude komforno. Cilj je da kod djece prepoznajemo njihove talente i razvijamo vještine. U fokusu je interes djece, naveli su iz uprave škole za Primorski portal.

Škola radi od 9:00 -14.00 časova za mlađi uzrast, a stariji ostaju do 17:00 časova. U jednom odjeljenju je maksimalno 12 učenika.

- Sva djeca uče crnogorski i engleski, zatim svoj maternji jezik: ruski, ukrajinski, kineski… Od ove godine imamo profesora kineskog jezika. Imamo osam jezika koji se predaju u školi. Takođe, djeca uče po izboru španski, italijanski, njemački…Djeca imaju sve ostale predmete: matematiku, fiziku,biologiju… Programi su prilagođeni uzrastima učenika, redovno komuniciramo sa roditeljima, navode iz uprave škole dodajući da ih je podstaklo da otvore privatnu školu kako bi djeca nastavila kontinuitet učenja.

Vlasnici škole imaju iskustvo u radu privatne vaspitno-obrazovne škole u Rusiji.

- To su savremeni pristupi, metode učenja u kojima su djeca aktivno uključena. Važno je da djeca hoće da uče, da smo otvoreni jedni prema drugima. Želimo da se družimo, učestvujemo u konkursima koje organizuju crnogorsko ministarstvo prosvjete, crnogorske škole…Planiramo da organizujemo koncerte, izložbe, želimo saradnju i razmjenu iskustava, navode iz privatne škole dodajući da obrazovna ustanova nije zatvorenog tipa i žele da se integrišu u crnogorsko društvo, uče tradiciju, upoznaju kulturu.

Primorskom portalu je potvrđeno da su vlasnici  škole, osim u Baru otvorili privatne škole u Herceg Novom i Podgorici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 20:10