Proglašeni pobjednici Social Impact Award (SIA) programa / - PROGLAšENI POBJEDNICI SOCIAL IMPACT AWARD (SIA) PROGRAMA
02/10/2023 u 14:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Proglašeni pobjednici Social Impact Award (SIA) programa

Sama činjenica da je ove godine udvostručen broj ideja koje trebaju riješiti neki društveni problem, govori o tome da zajednica mladih društvenih inovatora, odnosno pokretača promjena postoji, raste i razvija se velikom brzinom, kazala je Kavrić

Na ceremoniji dodjele nagrada proglašeni su pobjednički timovi, napravljena retrospektiva dosadašnjih aktivnosti na Social Impact Award (SIA) projektu, a ujedno su predstavljeni i benefiti za mlade i društvo u cjelini koje ovaj program donosi.

Stručni žiri, koji su činili predstavnici državnih institucija, inovacione i biznis zajednice, profesionalci i eksperti iz različitih oblasti, odabrao je tri najbolje ideje na osnovu kriterijuma inovativnosti, stepena društvenog uticaja i izvodljivosti.

Dobitnici Nagrade za društvene promjene su Code Red, Zanati.me i Osvojivrhove.me, koji su osvojili tromjesečnu mentorsku podršku za realizaciju ideje, bespovratni početni kapital u iznosu od po 1.500 eura, kao i putovanje na međunarodni SIA Samit koji se ove godine održava u Novom Sadu u periodu od 26. novembra do 2. decembra.

Dodatno, uručena je i četvrta nagrada timu Pametne hranilice za kućne ljubimce, koji je biran na osnovu glasova online zajednice putem SIA veb sajta, a ona će se ogledati u mentorskoj podršci i obezbijeđenom putovanju na SIA Samit. Prigodne nagrade pobjednicima uručio je Nebojša Vučurović, u ime Erste Banke AD Podgorica kao međunarodnog pokrovitelja ovog društveno odgovornog projekta.

Na događaju koji je održan u The Chedi Luštica Bay hotelu, prisustvovali su partneri na projektu - državne institucije, predstavnici biznis i akademske zajednice, omladinskog i civilnog sektora, finalni timovi i zainteresovani mladi ljudi.

U ime organizatora, NVO “Centar za omladinsku edukaciju”, prisutne je pozdravila Jelena Kavarić, nacionalna koordinatorka Social Impact Award (SIA) programa u Crnoj Gori.

- Program je u prošloj godini uspio da okupi više od hiljadu mladih ljudi, a mi smo ponosni što smo uspjeli da naša najoptimističnija nadanja u tekućoj i premašimo. Sama činjenica da je ove godine udvostručen broj ideja koje trebaju riješiti neki društveni problem, govori o tome da zajednica mladih društvenih inovatora, odnosno pokretača promjena postoji, raste i razvija se velikom brzinom. Trudićemo se da i u budućnosti pravovremeno odgovorimo na sve izazove sa kojima se mladi suočavaju i zajedno sa našim partnerima i prijateljima budemo vjetar u leđa omladinskoj populaciji u ostvarivanju njihovih snova - kazala je Kavarić.

Prigodnim riječima, događaj je svečano otvorila dr Irena Radović, izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore:

“Social Impact Award (SIA) je kamen temeljac preduzetničke svijesti kod mladih u najranijoj fazi njihovih karijera. Ovaj program ne samo da pruža podršku mladima, već im daje osnovne smjernice od samog početka kako bi uspješno zakoračili u preduzetnički svijet. To je put ka razvijanju njihovih vještina, kreativnosti i sposobnosti da donesu pozitivne promjene u društvu. Svi finalisti su za nas već pobjednici, a mi u IRF-u ćemo pružiti podršku, osnažiti vas i biti uz vas u vašem preduzetničkom putovanju. Naša fokusirana podrška mladima ne svodi se samo na podsticanje kreditne linije za razvoj preduzetništva, već i na razne društveno-odgovorne aktivnosti koje imaju za cilj veću inkluziju mladih. U ovom projektu vidimo priliku da podržimo mlade, buduće liderke i lidere, te da ih ohrabrimo da preduzetništvo ne posmatraju samo kao posao, već i kao priliku za pokretanje promjena koje su bitne za zajednicu."

U toku takmičenja, deset finalnih timova je prezentovalo svoje ideje stručnom žiriju i prikazali značaj njihovog uticaja na rješavanje društvenih problema zajednice u kojoj žive. Na taj način, svi prisutni na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada imali su priliku da svjedoče umrežavanju mladih društvenih inovatora, koji su kreatori promjena u društvu i kojima je potrebno pružiti neophodni podsticaj za njihovo dalje nesmetano razvijanje.

Završni događaj u okviru Social Impact Award (SIA) programa, koji je dio zvanične agende XI Festivala “Dani nauke i inovacija”, zatvorila je Prof. dr Biljana Šćepanović, ministarka nauke i tehnološkog razvoja:

„Svjedočimo još jednom uspješnom završetku ovogodišnjeg ciklusa SIA programa, a nama je drago da smo jedan dio njegovog mozaika i što smo u mogućnosti da ga podržimo. Društveno preduzetništvo i društvene inovacije su posebno značajne jer je potreba za inovativnim pristupom i rješavanjem društvenih problema i izazova posebno naglašena u ovom trenutku sveukupnog svjetskog stanja u kome krize dolaze jedna za drugom. Oni daju odgovore na naše lokalne probleme, jačaju naš ekonsistem i zahvaljujući njima dobijamo personalizovana lokalna rješenja, kao i mladost uključenu u njihovo rješavanje. Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja će se potruditi da najbolje ideje nađu svoj put za dalje i isto tako upućujemo apel da sve zainteresovane strane, finansijere i ne-finansijere, entuzijaste i zainteresovane, čuju ove mlade ljude i daju im šansu da učestvujući aktivno u našoj zajednici i budu njena dodatna vrijednost.“

NVO Centar za omladinsku edukaciju duguje posebnu zahvalnost generalnim pokroviteljima Erste Bank AD Podgorica, Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja, Investiciono-razvojnom fondu Crne Gore, Five Grupi, MTEL-u i Glavnom gradu Podgorica. Pored generalnih pokrovitelja, zahvalnost dugujemo partnerima: Coca Cola HBC Crna Gora, IDEA, Privredna komora Crne Gore, Neregelia i UNDP Crna Gora. Takođe, zahvalnost dugujemo Univerzitetu Crne Gore, Univerzitetu Donja Gorica, Univerzitetu Mediteran i The Chedi Luštica Bay hotelu.

O programu Social Impact Award (SIA):

Social Impact Award (SIA) predstavlja najveći evropski program podrške društvenom preduzetništvu mladih koji je 2009. godine pokrenut od strane Impact Hub-a i Univerziteta za ekonomiju i biznis u Beču, u partnerstvu sa Erste Fondacijom. Od 2022. godine, ovaj projekat u Crnoj Gori implementira NVO Centar za omladinsku edukaciju, u cilju podizanja svijesti o društvenom preduzetništvu među mladima, kompanijama, državnim institucijama, akterima u akademskoj i naučnoj zajednici, kao i zainteresovanoj javnosti. Realizacija aktivnosti doprinosi snažnijoj edukaciji na polju inovacija, znanja i vještina, kao i konkretne podrške idejama, koje imaju potencijal za realizaciju i pozitivan društveni uticaj u Crnoj Gori, ali i širom svijeta.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 01:31