Knjiga ”Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić” / - UDRUžENJE PRAVNIKA
23/11/2022 u 10:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Promocija knjige "Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić" u Zagrebu

Četvorotomno izdanje "Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić" sadrži više stotina neobjavljenih dokumenata od posebnog značaja za Crnu Goru i veliki broj nepoznatih detalja iz života, velikana tog vremena, knjaza/kralja Nikole i Valtazara Bogišića i njihove saradnje koja je trajala skoro četvrt vijeka

Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 24. novembra 2022. godine, održaće se promocija četvorotomnog izdanja knjige "Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić" akademika CANU Zorana Rašovića.

Izdavač ovog kapitalnog djela je Udruženje pravnika Crne Gore u prilog obilježavanja 180 godina od rođenja kralja Nikole i 100 godina od njegove smrti i predstavlja najveći izdavački poduhvat Udruženja pravnika za 90 godina postojanja najstarije strukovne asocijacije crnogorskih pravnika.

Četvorotomno izdanje "Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić" sadrži više stotina neobjavljenih dokumenata od posebnog značaja za Crnu Goru i veliki broj nepoznatih detalja iz života, velikana tog vremena, knjaza/kralja Nikole i Valtazara Bogišića i njihove saradnje koja je trajala skoro četvrt vijeka. Ova svojevrsna kodifikacija sadržana je u četiri knjige sistematizovane u 22 podcjeline koje sadrže skupa preko 2.600 stranica.

Prisutne na promociji će uvodno pozdraviti rektor Sveučilišta prof. dr Stjepan Lakušić i dekani pravnih fakulteta u Zagrebu i Podgorici prof. dr Ivan Koprić i prof. dr Aneta Spaić, te dr Bruno Kragić glavni upravnik Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

U ime izdavača ovog dijela - Udruženja pravnika Crne Gore, učesnicima promocije će se obratiti predsjednik Udruženja prof. dr Branislav Radulović.

O knjizi će učesnicima promocije govoriti prof. dr Tatjana Josipović i prof. dr Dalibor Čepulo, profesori Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr Vlaho Bogišić iz Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, te sam autor.

Autor Zoran Rašović, koji je najtemeljitiji istraživač, najbolji poznavatelj i najobjektivniji analitičar djela Valtazara Bogišića, akademik je CANU, redovni profesor Pravnog fakulteta Univeziteta Crne Gore, predsjendnik Senata Udruženja pravnika Crne Gore i dobitnik najvećeg priznanja Udruženja pravnika - nagrade „Akademik Mijat Šuković“ koje Udruženje svakih pet godina dodjeljuje za posebna dostignuća u pravnoj nauci i stvaralaštvu.

Promocijom četvorotomong izdanja knjige "Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić" na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kao i nedavnim na Pravnom fakultetu UCG i u “Zetskom domu” na Cetinju, Udruženje pravnika Crne Gore dodatno odaje priznanje dvojici velikana jednog vremena, njihovom djelu i izuzetnom pregnuću i postignuću autora koji je svoj višedeceniski naučni rad krunisao ovom vrijednom dijelom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:02