Руководство УЦГ / -BALSA RADUNOVIC
10/11/2021 u 12:31 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Проректор Веселин Мићановић: Плате на Универзитету најниже у региону

Постоје назнаке за повећање јер се помињу сви запослени у сектору образовања, а државни универзитет је дио тог система. Нисмо имали конкретне разговоре о томе са министарством. Ради се о износу који ће бити преусмјерен од доприноса за здравство, каже за "Дан" Мићановић

Руководство Ункверзитета Црне Горе још нема конкретне информације хоће ли професорима на факултетима од 1. јануара бити повећане плате за 17 одсто ако се усвоји програм Министарства финансија и социјалног старања "Европа сад" којим је предвиђено да новац након укидања доприноса за здрвство буде преусмјерен за веће плате запослених. Проректор Универзитета Црне Горе (УЦГ) Веселин Мићановић истиче за "Дан" да су плате професорима и осталом особљу на државним факултетима релативно ниске у односу на земље региона. Он истиче да се претпоставља да ће као и у школама и вртићима зараде на УЦГ бити веће за 17 одсто.

– Још нијесмо добили никакве информације ни најаве да ће плате запосленим на факултетима бити повећане. Очекујемо и да УЦГ буде обухваћен најављеним повећањем. Постоје назнаке јер се помињу сви запослени у сектору образовања, а државни универзитет је дио тог система. Нијесмо имали конкретне разговоре о томе са представницима министарстава. Ради се о износу који ће бити преусмјерен од доприноса за здравство. Иако дође до тог повећања од 17 одсто, то неће ријешити проблем недовољних примања, односно неће значајније побошљати стандард. Сигурно да све колеге са нестрпљењем очекују повећање плата и надамо се да ће на овај начин бити вреднован наш труд – каже Мићановић.

Предсједник Синдиката Унивезитета Вукашин Зоговић казао је за "Дан" да су затражили састанак са ректором Владимиром Божовићем како би се јасно знали у којем износу и хоће ли запосленим бити повећане плате. Он истиче да ће затражити разговор и са министарком Весном Братић.

– Главни одбор Синдиката је закључио да је нопхподно тражити повећање плата и обавити разговоре са ресорним министарством. Након састанка са ректором Николићем знаћемо тачно шта можемо да очекујемо. Нијесу једино плате у фокусу радника на УЦГ. Разговараћемо и измјени Закона о високом образовању и рјешавању стамбених питања. Најављено повећање у склопу Маршаловог плана од 17 одсто није фиксно и зависи од висине плате и раног мјеста. Ми смо 2019. године тражили повећање од 30 одсто и мислим да би то било једино рјешење како би се унаприједио материјални положај запослених на факултетима. Прије три године смо добили увећање од девет одсто, плус три одсто 2020. године – каже Зоговић.

Из Министарства просвјете, науке, културе и спорта прије мјесец дана су најавили овећање зарада од 17 одсто за просвjетне раднике од 1. jануара. Казали су да jе таj ресор од почетка показао и доказао да су им ученици и просвjетни радници на првом мjесту, што jе, како додаjу, мисиjа и визиjа коjа мора бити примарна, посебно у ресору просвjете.

– Повећање зараде се не односи само на просвjетне раднике већ и на запослене у здравству, што jе несумњиво велики успjех Министарства финансиjа и социjалног старања – наводи се у саопштењу.

Намjера тог ресора jе jасна, како су казали, када се узме у обзир чињеница да jе министарка Весна Братић просвjетни радник.

– Да ли jе потребно постављати питање какве су њене жеље у односу на положаj просвjетних радника у Црноj Гори – закључуjе се у саопштењу.

Д.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 14:29