Веселин Мићановић / -УЦГ
14/12/2021 u 08:41 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Проректор Веселин Мићановић: Универзитет тражи да се врати самофинансирање студената

Када је ријеч о измјени начина избора ректора, предложено је да се он бира од предложених кандидата непосредним гласање академског особља и студената, а не као до сада одлуком УО, истиче Мићановић за "Дан"

Проректор Универзитета Црне Горе Веселин Мићановић казао је за "Дан" да су упутили предлог Министарству просвјете, науке, културе и спорта да се кроз измјене Закона о високом образовању поново омогући упис самофинансирајућих студената, чиме би се унаприједила финансијска одрживост. Реформом висoког образовања од 2017. године уведене су бесплатне основне студије за све бруцоше на државном универзитету, а од 2019. и за мастер студије. Тада је уведен и нови модел студија 3+2+3 (основне, мастер, докторске), који је много пута критикован од стране студентске популације и професора јер није усаглашен са прописима о раду и није препознат на тржишту рада.

”Према доступним подацима, број диплома из иностранства је приближно исти, ако не и већи од оних стечених у земљи

Мићановић истиче да је управо због тога предложена нека врста трансформације модела студија 3+2 (основне и мастер), како би студенти након завршене једне године магистарских студија могли да добију диплому са 240 ЕЦТС кредита и конкуришу на тржишту рада. Поред предлога да се омогући упис студената који ће плаћати школовање, предложена је и промјена начина избора ректора и омогућавање сарадницима у настави који то својим научним радом заслужују да заснују радни однос на факултету.

”Предложено је и да се поред уписа одређеног броја студената које финансира Влада, због већег броја пријава у односу на број мјеста, уписује и одређени број самофинансирајућих бруцоша, саопштио је Мићановић

– Дат је предлог који је важан за Универзитет, а то је да се поред уписа одређеног броја студената које финансира Влада, због већег броја пријава у односу на број мјеста, уписује и одређени број самофинансирајућих бруцоша. То би много значило за финансијску одрживост Универзитета. Наравно, за оне који то желе и у границима лиценце министарства. Предложена је и одређена трансформација модела студија 3+2, тако што би студенти након основних студија имали могућност да послије једне завршене године мастера добију диплому јер наш систем квалификација и тржиште рада претежно су базирани на четири године и 240 ЕЦТС кредита. То би дало простора студентима да послије прве године магистарских студија заврше школовање и нађу своје мјесто на тржишту рада. Када је ријеч о измјени начина избора ректора, предложено је се од он бира од предложених кандидата непосредним гласањем академског особља и студената, а не као до сада одлуком Управног одбора. То је дато у нацрту закона. Сарадња на релацији министарство – државни универзитет је добра и мислим да ће сви предлози бити прихваћен – рекао је Мићановић.

Отворени за критике, закон побједа свих

Из Министарство просвjете, науке, културе и спорта је саопштено да је поступак измjена и допуна Закона о високом образовању велика побjеда свих, ресора на чиjем jе челу Весна Братић, као и побjеда народа jер, како су истакли, грађани смиjу да кажу шта мисле, па чак и ако се на таj начин жели упутити критика. Из МПНСК подсјећају да је у току јавна расправа која траје 20 дана.

– Посебно желимо да захвалимо на jавноj актуелизациjи измjена и допуна овог закона, jер jе на оваj начин jавност додатно упозната с тим да може да учествуjе кроз jавну расправу. Придружуjемо се овом апелу и позивамо све грађане да даjу своj допринос како бисмо заjеднички дошли до наjбољег текста закона на добробит свих – пише у саопштењу.

Мићановић је истакао да је Стратегија развоја УЦГ повезана са стратегијом у читавом високом образовању.

– На УЦГ имамо стратегију до 2024, тако да вјерујем и да је нови стратешки документ Владе ослоњен на напредак државног универзитета. Лиценце за одређене квалификације даје министарство. Према доступним подацима, број диплома из иностранства је приближно исти, ако не и већи од оних стечених у земљи. Није проблем број диплома стечених на УЦГ, колико број оних које уђу из држава региона, а које по квалитету не могу да се мјере са нашим. У којој мјери ту министарство може да реагује када је свака установа која добије лиценцу на одређени начин прихватљива. Питање је који је квалитет стечених знања, и то је нешто друго, о чему треба водити рачуна – казао је Мићановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:24