/ IVAN PETROVIC-IPE
08/05/2022 u 15:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Просвјетари од новог министра траже веће плате

Просјечна плата у просвјети је 700 еура, а програмом "Европа сад" повећана је за 25 одсто

Представници Синдиката и Министарства просвјете разговараће у четвртак о измјенама гранског Kолективног уговора у циљу повећавана коефицијента којим се обрачунава плата запосленима у тој области.

Предсједник Синдиката просвјете Радомир Божовић, казао је да ће на састанку са ресорним министром Миомиром Војиновићем, заједнички размотрити има ли простора за повећање плата просвјетарима.

image

Мијомир Војиновић

Фото: Раде Копривица

- Предложићемо да се измијене коефицијенти у гранском колективном уговору, којим се регулише и обрачунава плата. На тај начин би била повећана бруто плата, а самим тим и издвајања за Фонд за пензионо и инвалидско осигурање (ПИО)- рекао је Божовић агенцији МИНА.

image
Божовић

Он је казао да је да просјечна плата у просвјети 700 еура и да је програмом “Европа сад” нето плата повећана за 25 одсто.

Божовић је навео и како би било нескромно тврдити да су у просвјети у потпуности незадовољни тим повећањем.

- Међутим, тренутна дешавања су то девалвирала – раст цијена горива и хране. Ми смо практично у ситуацији да поново тражимо повећање- рекао је Божовић.

Он је казао да то повећање плата није било преко гранског колективног уговора, него измјеном закона.

- Због тога дио који се одваја од наших плата за здравство само се прелива на нето плату- саопштио је Божовић.

Он је рекао да ће настојати да раде на измјенама коефицијената, не би ли, помоћу њих, дошли до нето плате.

- Издвајамо из наших плата за Фонд ПИО као и раније. Приликом одласка у пензију, са садашњом платом, пензија нам не би била нимало већа, а плата је увећана за четвртину. Те двије ставке су у раскораку- рекао је Божовић.

Он је казао да ће на састанку покушати да изнађу моделе за регулисање превоза за више од 800 колега и колегиница који на посао путују у друге општине, и који, како је рекао, одвајају не само вријеме, већ и велики новац за плаћање превоза.

- Ту су и јубиларне награде али и још неке ствари које се тичу дефектолога, наставника. Много ствари има о којима можемо и морамо да причамо, не само кроз грански колективни уговор, већ и кроз измјену и допуну закона, не бисмо ли нашли нека боља рјешења која ће макар мало да поправе статус просвјетног радника- рекао је Божовић.

Он је казао и да је још рано да лицитира датумима када ће се кренути у рјешавање тих проблема, додајући да тај процес зависи од Синдиката, Министарства просвјете, али и других ресора.

- Ми бисмо најсрећнији били да се то деси у четвртак, да потпишемо нови споразум, али то је ипак процес. Грански колективни уговор се не мијења преко ноћи- закључио је Божовић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 11:21