ШКОЛА, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
04/10/2021 u 23:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Просвjетна заjедница: Наставници да имаjу посебан статус у друштву

Из НВУ Просвjетна заjедница Црне Горе поручили су да су, као организациjа са великим броjем чланова са коjима свакодневно комуницираjу, спремни за све изазове коjе доноси евентуални процес реформе школства

Грађани Црне Горе наjвише повjерења имаjу у образовни систем, што се углавном може приписати наставницима, коjи, ипак, континурано осjећаjу да jе њихова позициjа у друштву угрожена, саопштили су из невладиног удружења (НВУ) Просвjетна заjедница.

Из тог НВУ су поводом 5. октобра, Међународног дана наставника, казали да црногорски наставници могу да славе jош jедну успjешну годину преношења знања.

– Многи су jош jедну генерациjу испратили у даље школовање, а сви смо унаприjедили своjе способности да предаjемо и у учионици, под маскама и преко различитих апликациjа– наводи се у саопштењу. –

Из НВУ Просвjетна заjедница поручили су да Црна Гора на европском путу мора да узме у обзир све европске вриjедности и примиjени их.

Према њиховим риjечима, европска вриjедност jе да наставници уживаjу посебан статус у друштву због природе посла коjим се баве.

– Наставници у Црноj Гори су овог 5. октобра заробљени између превеликих очекивања након промjене власти, синдиката, паралелних структура, коjи се баве свиме осим побољшањем услова рада у учионици– наводи се у саопштењу.

Из НВУ Просвjетна заjедница рекли су да се у случаjу наставника поjављуjе –статусни парадокс”.

Како су навели, наставници су у многим земљама високо квалификовани и обучени, посвећени и даjе им се повjерење.

У Црноj Гори, како су додали из НВУ, грађани наjвише повjерења имаjу у образовни систем, што се углавном може приписати самим наставницима.

– Ипак, наставници континурано осjећаjу угроженост своjе позициjе у друштву и неадекватно признање од стране друштва, о чему НВУ Просвjетна заjедница често jавно говори– каже се у саопштењу.

Та ситуациjа, како су додали, ниjе различита у односу на многе земље Европе и свиjета.

Из НВУ Просвjетна заjедница навели су да jе просjечна нето зарада запослених у образовању у Црноj Гори у августу ове године износила 553 еура, што jе незнатно изнад просjечне нето зараде у држави - 532 еура.

Међутим, како су казали, треба имати у виду и апсолутне цифре и висину зараде, као и платежну моћ коjу она омогућава.

Из НВУ су рекли да ти подаци укључуjу и запослене на универзитетима, као и управљачки слоj у школама, тако да jе просjек зараде самих наставника нижи од наведеног.

– Иако у образовању раде искључиво високошколци, значаjно веће плате у просjеку имаjу запослени у сектору рударства, електропривреде, финансиjа, комуникациjа, здравства и у државноj управи– каже се у саопштењу.

Нека истраживања, како се додаjе, указуjу на повезаност статуса наставника (као комплекса економских, друштвених и културолошких фактора) са успjехом ученика.

Из НВУ Просвjетна заjедница навели су да истраживања указуjу да jе побољшање статуса наставника сложен изазов.

Према њиховим риjечима, евидентно jе да улагање у науку и образовање, а самим тим и у људске ресурсе, доноси велику корист за поjединце и друштво у цjелини.

Из НВУ су казали да поjединци коjи посjедуjу знања и вjештине представљаjу вриjедан ресурс и доприносе кохезиjи и развоjу друштва.

– Зашто се у Црноj Гори jош довољно не циjени образовање, остаjе питање коjе ћемо себи постављати и овог 5. Октобра– навели су из тог НВУ.

Из НВУ Просвjетна заjедница Црне Горе поручили су да су, као организациjа са великим броjем чланова са коjима свакодневно комуницираjу, спремни за све изазове коjе доноси евентуални процес реформе школства.

– Такође, сви чланови су окупљени око исте идеjе - боље школство и добри услови рада за запослене у просвjети– истиче се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 20:01