Igor Ljutica / foto: Bojana Božović
03/06/2023 u 12:23 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Ljutica: Oduzeli su nam parče hljeba, naravno da ćemo se pobuniti

Uzdrman je primarni nivo zdravstvene zaštite, a samim tim i sekunarni i tercijarne, konstatovala je doktorka Vesna Milićević

Danas su se okupili ljekare iz cijele Crne Gore, bez obzira na opstrukcije, danas smo ovdje a već sledeće subote vjerovatno ispred Vlade, poručio je predsjednik Sindikata izabranih doktora Igor Ljutica na današnjem protestu.

Protest Sindikata izabranih doktora Crne Gore (SIDCG) održan je danas ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici. Protest je organizovan pod nazivom “spašavanje primarne zdravstvene zaštite u minut do 12”.

image

Ministe, i mi smo specijalisti

foto: Bojana Božović

Kazao je da očekuju da se oglasi Vlada.

-  Koordinatori protesta duž cijele Crne Gore postavljeni su da baš danas dežuraju, pa vam je jasno kakav je ovo odziv. Ovo je jedan od prvih protesta i prva bitka. Ne smijemo više nikada dozvoliti da se ovakvi ljudi nađu na čelu tako ozbiljnog ministarstva. Na 1000 naših zahtjeva i molbi nijesu htjeli da uvaže 240 ljekara iz cijele Crne Gore. Dragi političari kada nijeste htjeli da čujete pjesmu, slušaćete oluju. Poražavajuće je da premijer odobrava ponašanje ministra zdravlja. Ne smijemo dozvoliti da se takav neki više ikada pojavi na čelu Ministarstva zdravlja, naveo je on. 

image

Sa potesta izabranih ljekara

foto: Bojana Božović

Istakao je da je ovo ponašanje prema ljekarima nedopustivo.

- Oni su nam oduzeli parče hleba, naravno da ćemo se pobuniti. Kod nas nema ni korupcije ni mita u primarnom sektoru, kazao je Ljutica.

Danas protest izabranih doktora ispred Ministarstva zdravlja

Uzdrman je primarni nivo zdravstvene zaštite, a samim tim i sekunarni i tercijarne, konstatovala je doktorka Vesna Milićević.

image

Vesna Milićević

foto: Bojana Božović

- Našu zahtjevi nisu nerealni. Ministre Šćekiću, Hrvatska je ovaj Vaš model napustila 90ih, minimum 30 godina ste se vratili unazad, navela je ona i poručila da će nastaviti borbu.

(VIDEO) Dragoslav Šćekić za „Dan“: Nerealni zahtјevi doktora, ali ne i medicinskih sestara

Protest je uslijedio nakon odluke Ministarstva zdravlja da ignoriše zahtjeve dijela zaposlenih u zdravstvenom sistemu, uz obrazloženje da ne pripadaju reprezentativnim sindikatima.

Predstavnici Sindikata izabranih doktora ranije su najavili da će od predstojećeg ponedjeljka raditi po novim pravilima i normama Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), što, kako navode, podrazumijeva da umjesto više od stotinu pacijenata pregledaju tridesetak dnevno, kao i hitna stanja, kako bi pokazali koliki posao nose izabrani doktori.

Sindikat izabranih doktora prethodno nije od Vlade i ministra zdravlja Dragoslava Šćekića dobio odgovor na zahtjeve, niti poziv na sastanak kako bi razgovarali o gorućim problemima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Oni su tražili da se ispravi nepravda učinjena Granskim kolektivnim ugovorom, kroz ukidanje obračunskih stavki kapitacija i cijena zdravstvenih usluga, zbog čega su im, kako navode, značajno umanjene zarade i povrijeđena prava. Insistiraju i da se reguliše pitanje neplaćenih dežurstava i rada u kontinuitetu od 12 dana gdje, kako smatraju, dolazi do kršenja Zakona o radu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:38