фото: Милован Нововић / - фото: Милован Нововић
20/11/2021 u 16:24 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Протест родитеља инфицираних беба: Пола сата блокирали магистралу Бијело Поље - Рибаревине

Иначе, прије блокаде пута, која је почела у 12 часова, полицајци су покушали су да утичу на родитеље да одустану, али без успјеха

Са полусатне блокаде магистралног пута Бијело Поље-Рибаревине, одржаној данас на раскрсници семафорској у Ракоњама, родитељи инфицираних беба, незадовољни ослобађајућом судском одлучком за четворо љекара су саопштили да неће одустати док се не утврди права истина и казне они који су починили ово дјело.

- Сигурно нећемо дозволити да они који су криви за  инфекцију беба у бјелопољској Општој болници, од којих је једна преминула, прођу некажњено - поручили у родитељи, који су прије почетка протеста имали како су казали непријатан сусрет са службеницима Центра безбједности.

Иначе, прије блокаде пута, која је почела у 12 часова, полицајци су покушали су да утичу на родитеље да одустану од блокаде пута, али без успјеха.

Родитељи су казали да су доживјели репресију од полиције и да им је чак пријећено да ће на њих бацити сузавац.

- Ово је само почетак наше борбе, након више од седам година од догађаја. На сличан начин ћемо протествовати и у Подгорици - казао је Предраг Каришик, отац једне од инфицираних беба.

image

фото: Милован Нововић

- фото: Милован Нововић

Родитељи су, како истичу, огорчени што су недавно љекари Опште болнице у бјелопољском Вишем суду ослобођени кривице за инфекцију беба, од којих је једна преминула.

Истакли су да је државна тужитељка Љубинка Маџгаљ учинила више пропуста мијењајући три пута оптужницу, а да је ослобађајућа пресуда Вишег суда срамна.

- Имамо нашу кривичну пријаву из 2014. године, са потписама нас родитеља, коју је касније потпуно без разлога, преокренула тужитељка Маџгаљ. Она је намјеррно промашила кривично дјело. Против ње ћемо поднијети кривичну пријаву.Та наша кривична пријава се налази у фиоци Вишег државног тужилаштва и није по њој поступљено. Тужилаштво је помогло љекарима да не буду ослобођени - казала је Маџгаљ.

Зато, додао је он, кад проради правна држава тужитељка ће имати посла са специјалним државним тужилаштвом. -Кад се то деси ја и Маџгаљ истовремено не можемо бити заједно на слободи. Или ћу да одговарам ја зато што лажем или она за прикривање и несвсјестан рад у служби. Она је главни кривац за наше будуће потезе-казао је Каришик, додајући да треба због свега да је срамота за Црну Гору.

image

фото: Милован Нововић

- фото: Милован Нововић

-За судство и тужилаштво, али и сваку политичку странку. Ово је наша борба за правду, за човјека који је изгубио дијете, за нас којима је живот дјеце висио о концу.Више брину о оном јелену у Биоградској гори него о овој нашој дјеци-казао је Каришик.

Љекари Опште болнице у Бијелом Пољу, Томислав Јеремић, Хака Тахировић, Звонко Пулетић и Јела Цимбаљевић ослобођени су недавно у Вишем суду у Бијелом Пољу оптужби да су криви због инфекције пет беба од којих је једна преминула.

Родитељи и грађани носили су транспаренте транспаренте „Правда за Душана“, „Никад нећемо одустати“, Вријеме је за правду“, поручујући да неће одустати од својих захтјева, да се утврди кривица љекара који су одговорни за инфекцију крајем 2014. године. Елдин Салемовић, риодитељ једне од инфицираних беба позцвао је судију Вишег суда Драгана Мрдака да им достави пресуду.

- Његова улога и одговорност су велики. Нека буде храбар да нам достави пресуду да ми предузмемо кораке против ове срамоте. Ми ћемо свакодневно протествовати испред Вишег суда док с едто не деси - казао је Салемовић.

Славиша Кнежевић, који је изгубио бебу је устврдио да је неспорно да је здравствени систем заказао због неодговорности оптужених.

- Неспорно је да је један невини живот изгубљен а други доведени у опасност, и неспорно је да послије седам година ми још увијек немамо елементарни ниво задовољења правде а што указује данас да је заказао и тужилачко-судски систем - казао је Кнежевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 16:45