/ FOTO ILUSTRACIJA UP TVITER
02/10/2022 u 10:19 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Protesti ukoliko se ozbiljno i planski ne popravi položaj policajaca

Predsjednik Nezavisnog sindikata policije Igor Rmandić je rekao da policajci, umjesto u dobrom raspoloženju i svečanoj atmosferi, još jedan svoj praznik dočekuju razočarani

Nezavisni sindikat policije zahtijeva od svih nadležnih državnih institucija da se položaj policijskih službenika ozbiljno i planski popravi, saopštili su iz te organizacije i najavili da će u suprotnom, organizovati poteste ispred Vlade, Skupštine i ministarstava.

Predsjednik Nezavisnog sindikata policije Igor Rmandić, je povodom Dana unutrašnjih poslova, rekao da policajci, umjesto u dobrom raspoloženju i svečanoj atmosferi, još jedan svoj praznik dočekuju razočarani, obespravljeni i na rubu egzistencije.

“Policajac sa 25 godina radnog staža i platom od 540 eura može samo da mašta o normalnom životu i obezbijeđenoj egzistenciji za svoju porodicu. Šta da kažemo za one mladje koji imaju još manje i tek treba da formiraju svoje porodice?”, kazao je Rmandić.

On je rekao da će se danas čuti “isprazne, neiskrene i kurtoazne” čestitke povodom Dana unutrašnjih poslova, dok će se sjutra stvari vratiti na staro.

Kako je dodao, policajcima je ukinut topli obrok, regres, prevoz, zimnica, jubilarne nagrade, operativni i granični dodatak.

“Policajac je prinuđen da na sudu traži čak i “suvu” platu koju je pošteno zaradio jer hoće i to da mu otmu. Policajac radi i kada su svi tokom praznika sa svojim porodicama a onda i te praznične sate mora da naplati pomoću suda jer je neko odlučio da uštedi na njegovoj muci”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, nakon što sud utvrdi da je policajac oštećen prilikom obračuna zarade za to niko ne odgovara.

“Država koja nije sposobna da obuče, obuje i opremi svoju policiju treba duboko da se zamisli kojim putem ide”, rekao je Rmandić.

On je pitao kakva se poruka šalje običnom građaninu koji treba da bude zaštićen i miran.

“Sve ovo će doći na naplatu narednih godina jer su mlade generacije demotivisane ovakvim odnosom prema policiji i teško da će se po ovim uslovima puno njih odlučiti da u budućnosti obuče uniformu”, kazao je Rmandić.

On je ocijenio da donosioci odluka ne razmišljaju o tome niti imaju viziju razvoja službe.

Kako je dodao, težina i opasanosti policijskog posla su postali obrnuto proporcionalni poštovanju i povjerenju koje građani imaju prema policiji što je najbolji pokazatelj da se stvari pod hitno moraju mijenjati.

“Nezavisni sindikat sa punim pravom od svih nadležnih državnih institucija zahtijeva da se položaj policijskih službenika pod hitno popravi. Ne sitnim i zanemarljivim potezima već ozbiljnim i planskim poboljšanjem”, istakao je Rmandić.

On je dodao da će, u suprotnom, biti prinuđeni da u cilju zaštite sopstvenog prava na normalan i pristojan život iskoriste sve mogućnosti koje im Ustav i zakoni dozvoljavaju.

“Jedna od tih mogućnosti, i vrlo smo joj blizu su protesti ispred spred Vlade, Skupštine i ministarstava”, poručio je Rmandić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 16:51