Оливера Ињац / -SRDJAN BOLJEVIC
20/12/2021 u 12:10 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Против МО ове године поднесена 241 тужба: Војни ресор по пресудама исплатио 1.300.000 еура

Правоснажне пресуде по коjима jе извршено плаћање односе се на судске поступке из 2020, 2019, као и раниjих година. Наjвећи дио поступака односи се на радноправне спорове, кажу у Министарству одбране

Министарство одбране је по основу судских поступака током ове године, закључно са 14. децембром, исплатило 1.353.876,01 еура, потврђено је "Дану" у војном ресору, на чијем је челу Оливера Ињац.

– Правоснажне пресуде по коjима jе извршено плаћање односе се на судске поступке из 2020, 2019, као и раниjих година. Наjвећи дио поступака односи се на радноправне спорове (накнаде за прековремени рад, ноћни и празнични, курсну разлику, трошкове превоза) – наводе у министарству.

У одговорима за наше новине наводе да се највећи броj тужбених захтjева подниjетих против војног ресора у току ове године односи на потраживања по основу права из радних односа, коjа су настала значаjно раниjе (нека од њих потичу jош из 2000. године).

– Током 2021. године, против Министарства одбране подниjета jе 241 тужба. Већина тужбених захтjева се односи на мање исплаћену пензиjу (тзв. курсна разлика за 2000. годину); неисплаћене часове рада дужег од пуног радног времена, рада ноћу и рада у дане коjи су законом одређени као нерадни за различите временске периоде; као и за мање исплаћену зараду по основу "кризног пореза", за период од 2013. до 2019. године. Мањи броj тужби се односи на исплату накнаде за исхрану у току рада у 2009. години, исплату законске камате и исплату трошкова превоза – додају у Министарству одбране.

Истичу да у поређењу са 2020. годином у коjоj jе подниjето 256 тужби ниjе повећан броj тужби у текућоj години.

Предсjедник Синдиката одбране и воjске (СОВЦГ) Горан Драгишић казао jе раније да jе кроз циjели претходни период заступао став да су припадници Воjске Црне Горе у значаjноj мjери оштећени, када су у питању износи зарада, као и додаци на зараде.

– Указивали смо на оваj проблем претходним менаџментима Министарства одбране, а са таквом праксом ћемо наставити и у наредном периоду. Запослени у Војсци Црне Горе били су принуђени да се судским путем обрате држави што је резултирало енормним судским трошковима – упозорио је тада Драгишић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 02:32