Европа сад / -Влада ЦГ
20/02/2022 u 08:39 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Против послодаваца поднијето 112 прекршајних пријава: Због закидања радника, платили 60.000 еура казни

Приjављуjу се угоститељски обjекти, велики трговински ланци, фирме за обезбјеђење, предузетници, а најчешће због необрачунавања зарада по програму „Европа сад“, враћања диjела зараде „на руке“ послодавцу, осигуравања на мање од пуног радног времена

Управи за инспекцијске послове од почетка године поднесено је укупно 219 пријава коjе се односе на кршење права радника из програма "Европа сад", од чега 175 анонимних, а због ускраћивања радника за одређена права већ је наплаћено 60.000 еура казни, саопштено је за "Дан" из те институције. Из Подгорице су биле 83 пријаве, а из Никшића 15.

– Ту спадаjу, како приjаве, тако и разна питања за поjашњење одређених законских норми у вези са самим програмом. Приjављуjу се угоститељски обjекти, велики трговински ланци, фирме за обезбјеђење, предузетници. Наjчешће се приjаве односе на: необрачунату зараду по програму "Европа сад" (зарада мања него што програм предвиђа, урачунавање прековремених у минималну зараду, одбиjање боловања за ковид од зараде и сл.); враћање диjела зараде "на руке" послодавцу; осигуравање на мање од пуног радног времена – наводе у Инспекцији и истичу да се све приjаве одмах додjељуjу у рад инспекторима коjи поступаjу по њима без одлагања.

– Инспекциjа jе свакодневно на терену, а приjаве по питању програма "Европа сад" су свакако означене као приоритет у поступању. Контроле су и даље у току, неке су завршене и у случаjевима гдjе су констатоване неправилности било jе поднесених захтjева за покретање прекршаjног поступка надлежном суду коjи ће утврдити износ казне. Неке неправилности су отклоњене и током самог инспекциjског надзора. У случаjевима кад се недвосмислено установи кршење прописа, инспектори предузимаjу мjере (указивање, издавање прекршаjних налога, подношење надлежном суду захтjева за покретање прекршаjног поступка). Ово су наjчешће мjере коjе су предузете, али у већини извршених контрола ниjе било неправилности – наводе у инспекцији.

У Влади задовољни

На трећоj сjедници Координационог тиjела, коjом jе предсjедавао министар економског развоjа Jаков Милатовић, констатовано jе да имплементациjа програма "Европа сад!" тече врло успjешно.

– Настављамо са испуњењем наше мисиjе, а то jе бољи животни стандард грађана и креирање повољниjег пословног амбиjента. Успjешна реализациjа програма "Европа сад!" не смиjе бити доведена у питање и удруженим снагама пратимо спровођење ове реформе – казао jе тада министар.

Истичу да тренутно актуелни информациони систем не дозвољава да издвоjе податке искључиво по основу програма "Европа сад", већ имају податке коjи се тичу укупних резултата Инспекциjе рада када jе у питању кршење Закона о раду.

– Због утврђених неправилности у смислу наведеног закона за период од почетка 2022. издато jе 112 прекршаjних налога у износу од скоро 60.000 еура и поднесено 12 захтjева за покретање прекршаjног поступка.
Управа прихода и царина, са коjом jе Инспекциjа рада у континуираноj комуникациjи, доставља податке о броjу запослених код коjих jе дошло до промjене у погледу траjања радног времена, а коjи се миjења из дана у дан, али свакако то jе броj коjи jе занемарљив у односу на укапан броj лица приjављених на обавезно осигурање. Важно jе напоменути да сами уговори на непуно радно вриjеме нису прекршаj док год jе то конкретно радно мjесто jасно описано у акту о систематизациjи, гдjе се jасно може видjети какво радно вриjеме jе предвиђено за исто, и уколико запослени стварно ради толико часова, а не више – наводе у инспекцији.

Указују да су тренутно радно активна 32 инспектора у Инспекциjи рада на подручjу циjеле Црне Горе.

– У наредном периоду ће се радити и на jачању кадровских капацитета а, уколико се за то укаже потреба, ангажоваће се инспектори из других инспекциjа коjи ће обављати надзоре по овлашћењу – најављују у инспекцији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:14