Илустрација / Иван Петровић Ипе
25/02/2022 u 16:30 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Противепидемиjске мjере у школама остају на снази: Ученици и даље под маскама на скраћеним часовима

Истовремено jе обавезна дезинфекциjу руку на улазу/излазу, као и друге мjере за одржавање личне хигиjене ученика и запослених, а часови траjу 30 минута, наводе надлежни

Из Института за јавно здравље и Министарства просвјете, науке, културе и спорта је саопштено да све противепидемиjске мjере у образовним установама остаjу и даље на снази – обавезно је ношење маски које прекривају нос и уста за ученике и часови у трајању од 30 минута. Како наводе, одржали су заједнички састанак на коjем се разговарало о тренутноj епидемиолошкоj ситуациjи и важећим мjерама. Из Удружења Родитељи су пред почетак другог полугодишта урадили анкету која је показала да родитељи подржавају да се часови продуже на 45 минута.

– Том приликом jе донесен заjеднички закључак да тренутне противепидемиjске мjере у образовним установама остаjу и даље на снази – наводи се у саопштењу.

Истичу да ће Институт, као и досад, пратити епидемиолошку ситуациjу и у складу са њом предлагати адекватне противепидемиjске мjере.

У школама 360 заражених ђака

На саjту Ковид-19 и образовање обjављено jе да jе у основним школама заражен 261 ученик, у средњим 99, а у предшколским установама 11 дjеце.

– Наjвише заражених међу наставним кадром забиљежено jе у основним школама, гдjе jе регистровано 57 заражених наставника, у средњим школама 28 и у предшколским установама 17. Претходне седмице jе забиљежено 288 нових случаjева инфекциjе међу ученицима и 81 међу наставницима. У основним школама претходне седмице заражено jе 197 ученика и 48 наставника, у средњим 83 ученика и 20 професора, а у предшколским установама регистровано jе осам нових случаjева међу дjецом и 13 међу наставним кадром. У самоизолациjи се налази 825 ученика и 107 наставника, од чега 633 ученика и 61 наставник из основних школа. Из средњих школа у самоизолациjи се налази 125 ученика и 26 професора, а из предшколских установа 67 дjеце и 20 наставника – наводе на сајту.

Према актуелним мјерама, у образовним установама је обавезно ношење заштитне маске на лицу коjа покрива нос и уста.

– То не важи ако услед здравственог стања и индивидуалних развоjних специфичности не могу носити маску, или jе могу носити само уз одређена ограничења: током траjања часова и боравка у овим установама и на отвореноj површини испред ових установа, ако се не може обезбиjедити међусобна физичка удаљеност од наjмање два метра. Истовремено jе обавезна дезинфекциjа руку на улазу/излазу, као и друге мjере за одржавање личне хигиjене ученика и запослених, а часови траjу 30 минута – наводе надлежни.

Из Синдиката просвjете jе саопштено да су упутили допис свим школама и вртићима и подсјетили их да испуне законску обавезу у спровођењу љекарских прегледа.

– Сходно члану 15 Општег Закона о образовању и васпитању у циљу превенциjе и здравствене заштите запослених, а посебно због масовног оболиjевања просвjетних радника услед пандемиjе ковид-19 и последица коjе оставља, упутили смо допис свим васпитно-образовним установама и подсjетили их на испуњење законске обавезе у спровођењу обавезних љекарских прегледа, коjи су предвиђени наjмање jеданпут годишње. Тим поводом Синдикат просвjете се обратио и ресорном министарству са потребом да министарка Весна Братић подсjети руководиоце васпитно-образовних установа на спровођенjе ове законске одредбе – наводи се у саопштењу Синдиката просвjете Црне Горе коjе потписуjе предсjедник Радомир Божовић.

Он наводи и да су наставници радили у изузетно тешким условима у годинама епидемије и да траба заштитити њихово здравље.

– Залагали смо се и изборили да запослени коjи су ангажовани за рад на одређено вриjеме по уговорима до 30 дана, да се исти закључе за jануар, jер jе школски распуст, односно годишњи одмор, за наставно-васпитно особље предвиђен у љетњем периоду, а не и у jануару коjи се односи искључиво на ученике. Тако ће све колегинице и колеге, коjе су радиле на одређено и ниjесу миjењале никога, добити плату за jануар 2022. године – подсјетио је Божовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:17