Vučurović / - FOTO: JUTJUB
15/11/2022 u 11:40 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Vučurović o zadržavanju mitropolita Amfilohija: Đukanović naredio hapšenje, posle njega odgovoran Veljović

Evidentno je da je ovdje došlo do povrede prava, kazao je direktor Uprave policije

Priču o zadržavanju mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića u Centru bezbjednosti Podgorica, u junu 2020. godine, treba da zatvori tužilaštvo, ocijenio je direktor Uprave policije Zoran Brđanin na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu i kontrolno saslušanje.

Saslušanju pored Brđanina prisustvuju i načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Goran Jokić, v.d. vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović i postupajući tužilac Nikola Boričić, protojerej Mirčeta Šljivančanin i advokat Dragan Šoć.

Predsjednik Odbora Momo Koprivica iz redova Demokrata kazao je da institucije nisu radile svoj posao kako treba.

- Da jesu, ne bismo raspravljali o tome- istakao je on. 

Prema riječima Brđanina, prvo treba da se utvrdi istina i pravda, a ne ko je kriv ili nije. Saopštio je i da će tužilaštvo sprovesti nalog i da će se oglasiti povodom ovog slučaja. 

image

Brđanin 

- FOTO: JUTJUB

- Evidentno je da je ovdje došlo do povrede prava. Utvrdićemo odgovornosti, a ovdje imamo dvije adrese: ombudsmana i tužilaštvo. U policiji ima ljudi koji rade nezakonito i ja ih ne branim. Ali, ja moram da branim instituciju na čijem sam čelu- smatra on. 

Jovan Vučurović iz redova Demokratskog fronta (DF) tvrdi da je "šikaniranje i maltretiranje mitropolita bila čista politička odluka" i da iza svega stoji predsjednik DPS-a i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. 

- Sve je rađeno po nalozima tadašnjeg vrha policije. Mitropolit je bio najkrupnija figura u Crnoj Gori i za sve ovo direktno optužujem Đukanovića. A i Veselin Veljović, tadašnji direktor policije je poznati progonitelj i mučitelj srpskog naroda u Crnoj Gori. On je sitna riba naspram Mila Đukanovića. Đukanović je bio iznad njega i nemam nikakvih dilema da su oni odgovorni za mitropolitovo zadržavanje- kazao je Vučurović.

Slaven Radunović (DF) pitao je predstavnike policije kako to da nijesu preduzeli neke korake povodom tog događaja pošto su preuzeli dužnost.

- Ko je kriv za sve ovo što se desilo? Od onog tužilaštva nije se moglo ni očekivati Bog zna šta. Ovdje je kriva policija. Valjalo bi da izađemo sa ove sjednice sa nekim zaključkom - tvrdi on. 

image

foto: Jutjub

- FOTO: JUTJUB

Protojerej Šljivančanin je kazao da zadržavanje mitropolita Amfilohija nije imalo osnova da bude u tolikom trajanju, obzirom da se radi o čovjeku koji se nalazio na čelu MCP i Srpske pravoslavne crkve- institucije koja ima najviše vjernika u Crnoj Gori.

image

Protojerej Šljivančanin 

- FOTO: JUTJUB

- On je tada bio čovjek koji je zašao u devetu deceniju života. Tako nehumano ponašanje organa državne vlasti tada je presedan u savremenom pravu s obzirom da su njime povrijeđeni domaći a i međunarodni zakoni i konvencije o postupanju prema čovjeku - rekao je on. 

Podsjetio je da se sve desilo nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je izazvao protivljenje vjernika i mnogih drugih građana.

- U tom kontekstu nakon toga što su vjernici SPC legitimno, protestom željeli da iskažu neslaganje sa diskriminatornim zakonom izazvalo je tenzije u društvu i mnogi episkopi i vjerni narod doživjeli su diskriminatorne postupke od strane tada organa državne vlasti- istakao je protojerej Šljivančanin.

Prema riječima advokata Šoća, sa mitropolitom Amfilohijem je proveo čitavo vrijeme dok je bio zadržan u policiji.

On smatra da ovaj događaj i te kako ima političku konotaciju.

image

Šoć

- FOTO: JUTJUB

- Tamo je boravio pet sati i deset minuta. Postavljeno mu je devet pitanja, između kojih su prvo bili kratki intervali, što znači da su bila pripremljena. Kako je vrijeme odmicalo razmak između pitanja bivao je sve duži, a policajci su pojasnili da su slali zapisnik da ga kontroliše tužilac. Nakon svega se utvrdilo, da su oni nas obmanjivali. Kasnije se ispostavilo da to nije rađeno na zahtjev tužioca. Nemam drugog obrazloženja osim da je to rađeno s namjerom da se čovjek šikanira. Ako naređenje nisu dobili od tužioca. mogli su samo od starješina - zaključio je Šoć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:47