Danas prvi dan Kurban-bajrama / - FOTO: PIXABAY
16/06/2024 u 08:01 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Prvi dan Kurban bajrama - Fejzić: Glas razuma i ljudskosti utihnuo pred bukom nasilnika

Najveći islamski praznik Kurban bajram počinje danas i slavi se četiri dana. Praznik se zove Kurban bajram jer se na taj dan prinosi žrtva – kurban (ovca ili goveče), što znači približavanje bogu približavanjem ljudima.

Prinošenje žrtve značajan je dio hadža. Taj obred obavljaju svi koji za to imaju mogućnosti. Običaj je da se meso od kurbana dijeli sirotinji, komšijama i rodbini.

Kurban bajram se naziva i hadžijski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće Kabe u Meki.

Glas razuma i ljudskosti utihnuo pred bukom nasilnika

Svijet u kojem živimo prepun je nepravde i nasilja i kao da je glas razuma i ljudskosti utihnuo pred bukom nasilnika, ociјenio јe u baјramskoј poruci reis Islamske zajednica u Crnoj Gori (IZCG) Rifat Feјzić. Poručio јe da su vјeruјući dužni da opominju na stranputice i rade na uspostavljanju mira na zemlji.

– Kao da svakodnevni prasak agresorskih topova u Palestini i Ukrajini ne dopire dovoljno do Podgorice, Berlina, Londona, Pariza i Vašingtona. Kao da je ljudska savjest zakazala. Trend dehumanizacije i deregulacije svjetskog poretka reverzibilan je svjetonazoru Božijih poslanika i svih nebeskih religija. Zato smo mi koji vjerujemo dužni da opominjemo na stranputice koje su pred nama i da radimo na uspostavljanju mira na zemlji – istakao јe reis u baјramskoј poruci.

image

Proslava Kurban bajrama u Hilton

-SRDJAN BOLJEVIC

Podsјetio јe i da јe naš prostor bio poprište čestih ljudskih stradanja i posrnuća, ali da je čovjek ipak nalazio snagu da se uzdigne i nastavi dalje.

– Mi, kao malo društvo, nemamo pravo na greške velikih. Ova generacija je na vrijeme napravila izbor i okrenula kormilo ka Zapadu, kojem i geografski pripadamo. Potvrda tog izbora i sazrijevanja jeste društveni konsenzus koji je i formalnopravno postignut ovih dana. Dakle, imamo razloga za optimizam i nadu da ultradesne politike odjevene iracionalnim populizmom, a koje zapljuskuju čak i zapadne demokratije, u Crnoj Gori neće naći plodno tlo. Jer, istorija nas uči da su veliki lideri pravili iskorake ne povlađujući masi. Odvažnošću njihovih vizija prethodio je hrabar pogled u prošlost, koja je vapila za pokajanjem i praštanjem. To su putokazi pomirenja za svjetliju budućnost naših pokoljenja – poručio јe Feјzić.

Prožimanje različitih kultura i civilizacija, kako јe dodao, treba da nam bude osnov, a ne mana, ka dostizanju opšteg blagostanja kao zajedničkog cilja.

– Neka nam praštanje i društveni dogovor budu metod do tog cilja, onako kako se poručuje i u Kur‘anu Časnom: "Zato im praštaj, i moli da im bude oprošteno, i dogovaraj se s njima – dodaјe Feјzić.

Vјernicima јe poželio da otvorenih srca i domova osjete punoću života u Bajramu i podijele prazničnu radost i nadu sa svim ljudima.

– Moleći Uzvišenog Gospodara da nas učvrsti na pravom putu, unaprijedi našu zajednicu i društvo, svim muslimankama i muslimanima čestitam predstojeći praznik! Bajram šerif mubarek olsun! Gezuar Kurban bajramin – poručio јe Feјzić.

Čestitke povodom Kurban bajrama

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. jul 2024 08:15