Центар за грађанско образовање ЦГО / -ФОТО: лого ЦГО
26/05/2022 u 09:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пунољетство убиства Душка Jовановића црна мрља државе

Нерасвjетљавањем овог злочина оставља се простор за евентуалне будуће радње против слободне риjечи, казали су из ЦГО-а

Ни пуних 18 година од убиства директора и главног и одговорног уредника дневног листа „Дан”, Душка Jовановића, надлежне институциjе ниjесу дале адекватан одговор о свим починиоцима, али и налогодавцима овог гнусног злочина, поручили су из ЦГО-а.

Центар за грађанско образовање (ЦГО) позвао је надлежне органе, а посебно Тужилаштво и новог Главног специjалног тужиоца, да своjу посвећеност докажу и на овом примjеру, без чиjег цjеловитог разрjешења не може бити ни суштинског напретка у успостављању владавине права у Црноj Гори.

Они додају да је спирала насиља над новинарима драматично почела те 2004. године, а да ни након 18 година, новинари не могу слободно и безбjедно обављати своj посао. Како истичу, иако jе тренд напада на новинаре у 2022. мањи у односу на 2021. годину, надлежни органи не приступаjу на систематичан начин осигурању заштите слободе медиjа, а самим тим и ни подршци развоjу медиjског плурализма.

- Нерасвjетљавањем овог злочина оставља се простор за евентуалне будуће радње против слободне риjечи. На то опомињу и броjни домаћи и међународни извjештаjи, коjи случаj Душка Jовановића континуирано држе у фокусу анализе медиjске сфере у Црноj Гори. ЦГО подсjећа и на прошлогодишње налазе истраживања „Како грађани и грађанке виде медиjе у Црноj Гори?“ коjе jе показало да велики проценат грађана – 38.5% сматра да су новинари и имовина медиjа у Црноj Гори угрожени - казали су из ЦГО-а.

Посебно су истакли да се у Црноj Гори и данас тешко уважава чињеница да новинари представљаjу глас jавности, као и да чине тзв. четврту грану власти чиjа jе улога преиспитивање одлука изабраних представника, а све у jавном интересу. 

- Ипак, охрабруjе одлука Скупштине Црне Горе, од децембра 2021. године, да усвоjи измjене Кривичног законика тако што jе прописана jача кривичноправна заштита новинара. То може доприниjети jачању безбjедности медиjских посленика, али и смањивању аутоцензуре коjа jе, такође, значаjно утицала на пад квалитета извjештавања. ЦГО позива Владу Црне Горе и Тужилаштво да уложе максималан напор у разрjешавање овог убиства, али и свих случаjева напада на новинаре и имовину медиjа, jер без тога нема напретка у демократскоj консолидациjи друштва, нити у процесу европских интеграциjа Црне Горе - закључују из ЦГО-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 14:48