/ - фото: ДУШКО МИЉАНИЋ
11/12/2021 u 14:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пушић: Различитости су богатство Црне Горе

Он је поручио да је толеранција неопходна и да је то доња црта испод које се не смије ићи

Црногорски грађани, 76 одсто њих, сматрају да актуелно заоштравање подјела у Црној Гори и говор мржње лоше утичу на ментално здравље младих, или на њихову спремност да прихватају различитости, показало је истраживање агенције Ипсос.

Подаци националног репрезентативног истраживања, које је спроведено прошлог мјесеца, а које су данас представили млади репортери УНИЦЕФ-а, показују да 86 одсто грађана Црне Горе вјерује да политичари својим изјавама утичу на ставове младих. УНИЦЕФ-ов амбасадор добре воље Антоније Пушић, на прослави 75. рођендана те агенције Уједињених нација  за права дјетета, казао је да су различитости богатство Црне Горе и да је дијалог данашње чојство и јунаштво.

Он је поручио да је толеранција неопходна и да је то доња црта испод које се не смије ићи. Толеранција је, како је рекао, највеће цивилизацијско достигнуће.

- Као савремено друштво, учимо да разумијемо различитости и прихватимо их заправо као нормалне и пожељне, јер то је данас елементарни доказ цивилизованости и доброг васпитања- истакао је Пушић.

Он је, како је саопштено из УНИЦЕФ-а, навео да разумијевање других, рјешавање неспоразума мирним путем и дијалогом предстваљају данашњу етику и морал..

- Данас је Црна Гора друштво у којем живе различити људи, који имају различите ставове, опредјељења, идентитете. И то је лијепо и томе се треба радовати. Уосталом, било би бескрајно досадно да смо сви исти- казао је Пушић.

Он је рекао да се у посљедње вријеме примјећује форсирање националних и вјерских идентитета у јавности и да се злоупотребом слободе говора неријетко чује говор мржње, који трује друштво и дјецу. нПушић је позвао дјецу и младе да, како је навео, не насиједају на трикове политичара, који се већ двије хиљаде година држе исте формуле - ”Подијели, па владај“.

- Све док нас одређени политичари, у својој средњовјековној жељи да владају нама и нашим животима, јавним иступима буду пребројавали и инсистирали на томе ко је које вјере, нације, док нас ћерају и уче да једни друге гледамо с подозрењем и неповјерењем, нећемо се еманциповати као грађани- казао је Пушић.

Он је, како је саопштено, предложио да национални идентитети у јавности нађу мјесто кроз фолклорне игре и свечаности традиционалне музике, изложбе предивних националних ношњи с ових простора, феноменалну кухињу и различите рецепте, односно кроз разнолику културу.

Та разнолика култура, како је рекао, не такмичи се шта је чије и шта је боље, већ прославља све различитости као богатство човјечанства и Црне Горе.

- Градимо такво друштво у којем је основна, почетна премиса да смо сви ми грађани Црне Горе океј са свим нашим идентитетима, који год да су. Дакле, ја сам океј, ти си океј, он или она је океј- поручио је Пушић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 03:23