Нове санкције / -Принтскрин
25/09/2021 u 11:26 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Путин потписао указ којим Русија продужава санкције Црној Гори

Црна Гора је била међу првим државама које су се придружиле санкцијама које је Европска унија увела Русији

Предсједник Русије Владимир Путин продужио је ембарго Русије на испоруке одређених прехрамбених производа из земаља које су увеле или подржале антируске санкције до 2022. године, међу којима је и Црна Гора.

”15 милиона еура, а можда и 20, Црна Гора је изгубила јер већ пет година не извози вино на руско тржиште

То произилази из председничке уредбе „о проширењу одређених посебних економских мјера ради безбједности Руске Федерације“, објављене на службеној онлајн бази података за правне информације. Документ ступа на снагу одмах.

Русија је под санкцијама од 2014. године, када је ЕУ оптужила Кремљ да је угрозио територијалну цјеловитост Украјине. Црна Гора је била међу првим државама које су се придружиле санкцијама које је Европска унија увела Русији.

image

Путинов указ

-Принтскрин

Русија је предсједничким декретом од 6. августа 2014. увела ембарго на прехрамбене производе против земаља које су увеле или подржале санкције Русији. Ембарго се првобитно примјењивао на производе из Сједињених Држава, Европске уније, Аустралије, Норвешке и Канаде. Од 13. августа 2015. године, Црна Гора, Албанија, Исланд и Лихтенштајн и Украјина , уврштене су, од 1. јануара 2016., на листу ових земаља, јер су се придружиле санкцијама Русији.

Иначе, са аспекта количине и вриједности црногорски извоз пољопривредних производа у Русију није толико значајан. Наш укупан извоз агро производа у 2015. години је био око 55 милиона еура, а од тога је извоз у Русију вриједио око 900.000 еура.

Чак и извозно веома инфериорна црногорска економија у размјени пољопривредних производа са Русијом има позитиван биланс.

Од пољопривредних производа ми смо током 2014. извозили воће, поврће и вино. Током 2015. поврће за око 200.000 еура, а остало је било вино од којег је 2015. приходовано око два милиона еура као и током 2014. Пошто је извоз вина у Русију био у експанзији прептоставкла је да смо за овај досадашњи период санкција изгубили на том извозу од 15 до 20 милиона еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:41