Илустрација учионице / - Агенције
19/07/2021 u 20:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ПЗЦГ: Умjесто партитократиjе градити друштво знања

Без обзира на њихово политичко опредиjељење, подсjећамо их да су их грађани гласали с вjером да ће им дониjети промjене на боље, казали су из ПЗЦГ

Просвjетна заjедница Црне Горе позвала jе Владу Црне Горе да кроз даљу реформу образовног система умjесто партитократиjе гради друштво знања и тиме, како поручуjу, прекине лошу „традициjу“ коjа jе годинама кочила друштвени развоj Црне Горе.

– Вjеруjемо да премиjер Црне Горе као научник и универзитетски професор диjели нашу визиjу за коjу смо се залагали и приjе 30. августа, и за коjу ћемо наставити да се залажемо и у будућности, без обзира на то ко су политички актери на власти. Сматрамо да jедино тако радимо у наjбољем интересу просвjетних радника, образовног система, свих ученика, родитеља, али и развоjа наше Црне Горе – поручуjу из Просвjетне заjеднице.

Нажалост, како додаjу, свjедоци смо генералног недостатка грађанског активизма у Црноj Гори.

– Вjеруjемо да jе то разлог инерциjе просвjетних радника, али и цивилног сектора чиjи су представници некад били много активниjи у борби за квалитетниjи образовни систем. Свjесни смо и да jе лош социо-економски статус наших колега jош jедан разлог за инерциjу – и они су родитељи и грађани коjи се сваког дана боре за егзистенциjу. Из тога разлога, сматрамо да као Просвjетна заjедница имамо приjе свега одговорност да будемо гласни критичари свих коjи покушаваjу да умjесто реформе коjа ће циjенити стручност и водити квалитетниjем образовању сваког дjетета, наставе са спровођењем система у коjем jе наjбитна партиjска књижица – стоjи у саопштењу Просвjетне заjеднице.

Позиваjу и посланике Црне Горе, међу коjима, како кажу, има и научника, универзитетских професора, али и просвjетних радника, да подрже оно што стручно сматраjу да jе наjбоље за побољшање квалитета образовања.

– Без обзира на њихово политичко опредиjељење, подсjећамо их да су их грађани гласали с вjером да ће им дониjети промjене на боље. Видjели смо да се квалитет образовања не побољшава кроз избор заснован на партиjскоj припадности. Зато позивамо да се проба ново рjешење – избор заснован на стручности, на jасним професионалним критериjумима, као и на учешћу просвjетних радника, али и родитеља и ученика у том процесу – закључуjе се у саопштењу Просвjетне заjеднице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 10:07