/ - FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE
16/05/2023 u 13:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radionica ‘‘Sukob interesa u sektoru odbrane‘‘

Radionicu su otvorili Krsto Perović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Crne Gore, Slaven Zdilar, zamjenik direktora RACVIAC-a i Desislava Gotskova, šefica RAI Sekretarijata.

Ministarstvo odbrane je, u saradnji sa Regionalnim centrom za bezbjednosnu saradnju (RACVIAC) i Regionalnom antikorupcijskom inicijativom (RAI) organizovalo regionalnu radionicu u oblasti izgradnje integriteta i prevencije korupcije u sektoru odbrane, a tema ovogodišnje radionice je sukob interesa u sektoru odbrane.

Radionicu su otvorili dr Krsto Perović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Crne Gore, Slaven Zdilar, zamjenik direktora RACVIAC-a i Desislava Gotskova, šefica RAI Sekretarijata.

Cilj ovogodišnje radionice je podizanje svijesti o sukobu interesa u sektoru odbrane, kao i prepoznavanje pravnih rješenja neophodnih za njegovo rješavanje.

Perović je istakao da je jačanja profesionalizma i odgovornosti zaposlenih visoko na agendi Ministarstva, u cilju razvoja profesionalne i transparentne institucije, koja će odgovarati potrebama i očekivanjima građana.

On je naglasio da je bez obzira na unapređivanje pravnog okvira, Crna Gora godinama kritikovana sa relevantnih međunarodnih adresa, uključujući i Evropsku uniju, kao visoko korumpirana država sa jakom spregom organizovanog kriminala i visokih funkcionera. U poslednje dvije i po godine napravljen je značajan pomak u pozitivnom pravcu.

Perović je dodao da je aktuelna Vlada pokazala nedvosmislenu odlučnost da se obračuna sa korupcijom i mrežama organizovanog kriminala. Takođe je istakao da svaka buduća Vlada mora nastaviti tim putem jer nema pravog i održivog ekonomskog napretka bez jakih institucija utemeljenih u vladavini prava i nultoj toleranciji za korupciju.

Zaključeno je da je sukob interesa složeno pitanje koje može imati snažne posljedice na integritet i efikasnost institucija, te da može ugroziti povjerenje građana, uticati na donošenje odluka i stvoriti prilike za pojavu korupcije i zloupotrebu položaja. Zbog navedenog je neophodno ojačati kapacitete u cilju prepoznavanja i rješavanja eventualnog sukoba interesa, kao i prevencije pojave istog.

Na radionici su, osim predstavnika institucija organizatora, učestvovali i predstavnici: Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, Agencije za sprječavanje korupcije Crne Gore, agencija za sprječavanje korupcije Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i Rumunije, ministarstava odbrane Republike Srbije, Republike Sjeverne Makedonije i Republike Albanije, Ministarstva pravde Republike Albanije, Centra izvrsnosti iz Republike Bugarske, Centra za studije demokratije Republike Bugarske i Nacionalne uprave za transparentnost Republike Grčke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. septembar 2023 20:08