фото: Милован Нововић / - фото: Милован Нововић
11/12/2021 u 18:04 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радионица за средњошколце у Бијелом Пољу: Научен начин израде робота

Прилику да учествују у радионицама искористило је 12 бјелопољских средњошколаца, док је интересовање било много веће

Представници пројекта СТЕМ едукација – шанса за младе гости су Бијелог Поља, гдје су данас почели са дводневним радионицама за ученике средњих и основних школа из Бијелог Поља. Нина Дракулић из Монтенегро роботика је казала да је циљ да младим људима приближе предности СТЕМ образовања и заинтересују их за овај вид едукације кроз практичне примјере.

- СТЕМ едукација обухвата четири дисциплине. То су наука, технологија, инжињерство и математика. Такав приступ образовању подстиче креативност и дивергентно размишљање мимо основних дисциплина које обухвата. Такође, ту је фокус и на практичној примјени, да дјеца, тј. ученици кроз практичне примјене у самим системима могу да науче доста - казала је Дракулић.

Учесници радионице упознали су се са основним хардверским и софтверским компонентама Рев роботика, односно начином изграде робота од рев роботикс материјала, који се користи за свјетско такмичење у роботици, појашњава Никола Перовић, из Монтенегро роботика.

image

фото: Милован Нововић

- фото: Милован Нововић

- Учеснике смо подијелили у тимове и они ће уз нашу помоћ, да саставе робота који ће успјети да контролишу уз помоћ џојстика. И на крају радионице имаћемо четири робота која ће ученици моћи да тестирају и играју са њима. И из искуства знам, сваки пут, они су одушевљени - казао је он.

Прилику да учествују у радионицама искористило је 12 бјелопољских средњошколаца, док је интересовање било много веће.

Ученица Гимназије Бојана Морачанин каже да се за радионицу пријавила јер вјерује да будућност лежи на свијету роботике, а да је и раније учествовала у сличним радионицама.

- Била сам у јулу на радионици у Подгорици и научила сам тамо пуно корисних ствари. Мислим да је ово дивно искуство које може младима користити да се опредијеле за свој будући пут и посао којим се желе бавити - казала је ученица бјелопољске Гимназије.

Под покровитељством Црногорског Телекома, Монтенегро роботикса и Политехника организују радионице у пет градова у Црној Гори.

Данас је у Бијелом Пољу СТЕМ радионица за основце који ће бити у прилици да, захваљујући тиму из Монтенегро роботика, направе свог првог лего робота.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 17:03