Maja Radišević / - DAN
04/06/2023 u 08:17 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radišević za „Dan“: Stambena zadruga zdravstvenih radnika na sјeveru će graditi 45 stanova

U prestonici će naredne godine biti stvoreni uslovi za gradnju 50 stanova za zaposlene u javnom zdravstvu. Osim Cetinja, tokom sljedeće godine intenziviraćemo aktivnosti u opštinama gdje postoji interesovanje radnika u javnom zdravstvu – u Bijelom Polju, Risnu i Herceg Novom – rekla je Radišević

Ljekari i drugi zdravstveni radnici po prvi put u istoriji riješiće stambnena pitanja u Pljevljima, Beranama i Žabljaku. Za zaposlene u javnom zdravstvu u najsjevernijem gradu u Crnoj Gori biće izgrađeno 45 stambenih jedinica, u Beranama 30, a na Žabljaku 15, po najpovoljnijim uslovima, kazala je u razgovoru za "Dan" Maja Radišević, v.d. direktorka Stambene zadruge zdravstvenih radnika "Zdravstvo". Prema njenim riječima, u glavnom gradu ubrzo će biti izgrađeno 270 stanova za zaposlene u javnom zdravstvu, dok će se u Kotoru graditi 140 stanova na tri atraktivne lokacije.

– U prestonici će naredne godine biti stvoreni uslovi za gradnju 50 stanova za zaposlene u javnom zdravstvu. Osim Cetinja, tokom sljedeće godine intenziviraćemo aktivnosti u opštinama gdje postoji interesovanje radnika u javnom zdravstvu – u Bijelom Polju, Risnu i Herceg Novom – rekla je Radišević.

Ona je podsjetila da јe od formiranja Stambene zadruge zdravstvenih radnika "Zdravstvo" izgrađeno ukupno sedam stambenih zgrada, od kojih tri u Podgorici i po dviјe u Nikšiću i Tivtu.

– Zgrada na Starom aerodromu ima 37 stambenih jedinica, prva zgrada na Tuškom putu broji 70 stambenih jedinica, druga zgrada na Tuškom putu 97 stambenih jedinica i јedan poslovni prostor, dvije zgrade u Nikšiću broje ukupno 70 stambenih jedinica (po 35 u svakoj), dok dvije zgrade u Tivtu broje ukupno 48 stambenih jedinica (po 24 stambene jedice u svakoj) i јedan poslovni prostor – objašnjava Radišević.

Prema njenim riječima, u tom periodu stambeno pitanje riješilo je ukupno 496 zadrugara. Kupovinom stana pod povoljnim uslovim stambeno pitanje riješio јe 321 zadrugar, s obzirom na to da je jedna garsonjera u drugoj zgradi na Tuškom putu ostala neraspodijeljena.

– Od tog broja, 75 su doktori medicine, 169 su medicinske sestre i tehničari, dok njih 77 spada u nemedicinsko osoblje. Dodjelom kredita/zajma za poboljšanje uslova stanovanja stambeno pitanje je riješilo 175 zadrugara, a ukupan iznos sredstava izdvoјenih za dodjelu kredita/zajma za poboljšanje uslova stanovanja je 1.735.000 eura. Od tog broja, 16 su doktori medicine, 109 su medicinske sestre i tehničari, dok njih 50 spada u nemedicinsko osoblje – rekla je Radišević i dodala da su godišnji prilivi od otplate kredita za 2022. godinu iznosili 245.003,05 eura, odnosno mjesečni prilivi po osnovu povraćaja kredita iznose nešto preko 20.000 eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 05:47