Sa sastanka 20 organizacija civilnog društva, potpisnica otvorenog pisma / - FOTO: UZNR
11/10/2023 u 11:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Radnička i socijalna prava da budu imperativ

Organizacije civilnog društva sa Zapadnog Balkana objavile su danas zajedničko pismo u kojem traže da radnička i socijalna prava budu uvrštena u agendu Berlinskog procesa

- Vjerujemo da je uključivanje radničkih i socijalnih prava, ne samo moralni imperativ, već i ključna osnova za izgradnju dugoročnog prosperiteta i stabilnosti u regionu", navodi se u pismu.

Organizacija, njih 20, pozvale su lokalne vlade, regionalna tijela i EU da daju prioritet radničkim i socijalnim pravima u okviru dalje ekonomske integracije, posebno Zajedničkog regionalnog tržišta Zapadnog Balkana.

U pismu se dodaje da, uključujući ove aspekte u okvir Zajedničkog regionalnog tržišta, na osnovama međunarodnih standarda dostojanstvenog rada, možemo osigurati poštene i pravedne uslove rada za sve pojedince i pojedinke, bez obzira na njihov radni status.

- Ovo, između ostalog, uključuje pravo na bezbjedno i zdravo radno okruženje, platu za život, jednake mogućnosti i slobodu organizovanja i kolektivnog pregovaranja. Obezbjeđivanje ovih prava neće samo koristiti radnicima i radnicama, već će doprinijeti i ekonomskom rastu, socijalnoj koheziji i opštem blagostanju građana i građanki u našem regionu - navodi se u pismu.

Organizacije su takođe pozvale na osnivanje radne grupe posvećene integraciji radnih i socijalnih prava u okvir Zajedničkog regionalnog tržišta. One takođe pozivaju lokalne vlade da sarađuju sa relevantnim akterima, uključujući i sindikate, organizacije civilnog društva i stručnjake za radna prava i socijalnu politiku, kako bi razvili sveobuhvatne mjere i strategije na ovom planu.

- Zahtijevamo od naših vlada da preduzmu navedene korake kako bi pokazali posvećenost dobrobiti i dostojanstvu naših građana i građanki i dali pozitivan primjer odgovornosti - navodi se u pismu.

Organizacije su kazale da se iskreno nadaju da će Zajedničko regionalno tržište iskoristiti ovu priliku da u svom okviru da prioritet radničkim i socijalnim pravima, stvarajući tako pravedniju i prosperitetniju budućnost za sve.

Samit Berlinskog procesa biće održan 16. oktobra u Tirani, u Albaniji. Samit će okupiti lidere Zapadnog Balkana, Evropske unije i drugih regionalnih partnera koji će razgovarati o napretku u regionalnoj saradnji i ekonomskoj integraciji. Očekuje se da će razgovori biti fokusirani na nekoliko pitanja koja uključuju i implementaciju Zajedničkog regionalnog tržišta zemalja Zapadnog Balkana.

Dvadeset organizacija civilnog društva, koje su potpisale pismo, ranije je u septembru ove godine usvojilo zajednički Manifest o dostojanstvenom radu (www.decentworkbalkans.com).

Ove organizacije su Centar za politike emancipacije iz Srbije, Institut za socijalnu politiku Musine Kokalari sa Kosova, Institut za kritiku i društvenu emancipaciju iz Albanije, Centar za ženska prava iz Crne Gore, Front slobode iz Bosne i Hercegovine, Otvorena porta iz Sjeverne Makedonije, Centar za dostojanstven rad iz Srbije, Kosovska inicijativa za stabilnost sa Kosova, Centar rodna alijansa za razvoj iz Albanije, kao i crngorsko Udruženje zaštite na radu.

U te organizacije spadaju i Crvena – Udruženje za kulturu i umjetnost iz Bosne i Hercegovine, Roza – Udruženje za radna prava žena iz Srbije, Centar za politike i zagovaranje sa Kosova, Investicija u društveni razvoj iz Albanije, Savez za djecu i mlade – Kuća iz Crne Gore, Zora – Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj iz Bosne i Hercegovine, A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava iz Srbije, Lens sa Kosova, Centar za radna prava iz Albanije i Zajedno za život iz Albanije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. jun 2024 05:37