Немања Радојевић / - фото: ТВЦГ, Принтскрин
06/09/2021 u 09:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радоjевић: Окупљања нова жаришта за ширење вируса

Он jе истакао да jе очигледно да корона више ниjе у првом плану и да jе потиснута неким другим друштвеним дешавањима

Специjалиста судске медицине и бивши члан Кризног медицинског штаба Немања Радоjевић оциjенио jе да тренутна епидемиjска ситуациjа ниjе повољна, jер биљежимо велики броj новообољелих на дневном нивоу, те да смо jош увиjек у љету кад су респираторне инфекциjе блаже. Тек, каже, наступа jесен, па ће се видjети како ће све то ићи.

Вjеруjе да епидемиjа ниjе близу краjа, те да ће све потраjати jош коjу годину jер jе природни циклус такав.

Радоjевић jе у Jутарањем програму ТВЦГ истакао да jе очигледно да корона више ниjе у првом плану и да jе потиснута неким другим друштвеним дешавањима, јавља портал РТЦГ.

Говорећи о окупљањима, Радоjевић истиче да су то нова жаришта за ширење вируса што ће доприниjети расту броjа новообољелих.

Кад су у питању евентуално нове мjере, он каже да jе логично да то буду ковид пропуснице. Не очекуjе, каже, рестриктивне мjере попут ограничавања кретања jер све то, каже он, ниjе тренд у свиjету.

Наводи да смо у посљедње двиjе године у Црноj Гори имали велики броj обољелих, те да имамо осредњи ниво вакцинисане популациjе, што значи да генерално имамо неки имунитет што се одражава ниском стопом смртности.

Подсjећа да ситуациjа са интензивном туристичком сезоном носи одређене посљедице, те да jе легитимно правно власти да прави баланс између очувања здравља и рестриктивних мjера коjи би угушили сезону, те са друге стране потребе да се пуни буџет.

– Ми љекари смо за очување здравље, да мање људи оболи, да jе мања смртност – рекао jе Радоjевић.

Наводи да jе у Црноj Гори стопа хоспитализациjе ове године четири пута мања него претходне, што говори да смо научили доста о корони у међувремену, те да jе сам вирус ослабио.

– Односно да jе прокуженост популациjе, било путем вакцине, или путем инфекциjе, довољна да епидемиjа, а причам сада глобално, иде у силазну фазу – рекао jе Радоjевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:15