Момчило Радуловић (Фото: ПР центар)
09/07/2021 u 18:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: АСК примјер да институција може да се реформише на ефикасан начин

У осам поступака по пријавама звиждача Агенција је утврдила постојање угрожавања јавног интереса, чиме је већ сада премашила ниво свих претходних година и ово су само неки од података

За двије године рада новог савјета Агенције за спречавање корупције и годину рада новог менаџмента, остварени резултати су показали да једна институција у Црној Гори може да се реформише на ефикасан начин, казао је предсједник Савјета АСК-а Момчило Радуловић. Остварени резултати, како је саопштено, препознати су и у најновијем незваничном радном документу Европске комисије.

-Показали смо да једна институција може да буде реформисана на ефикасан начин- казао је Радуловић.

Директорица АСК-а Јелена Перовић је истакла да у првих шест мјесеци ове године Агенцији је поднијето 75 пријава, највише на полугодишњем нивоу од формирања ове институције. 2017. су имали 69.

У осам поступака по пријавама звиждача Агенција је утврдила постојање угрожавања јавног интереса, чиме је већ сада премашила ниво свих претходних година и ово су само неки од података.

Они се дају представити и примјером, тако је рецимо Европска комисија 2019. у извјештају од Агенције тражила да дјелује проактивно с нагласком на случај "Коверта".

Начелница Одсјека за међународну сарадњу Марина Мићуновић казала је да у извјестају о напретку 2020. такође се истиче да Агенција има ограничен напредак, али се макар у дијелу случаја "Коверта" истиче да је захваљујући Агенцији изречена највећа новчана казна од 20.000 и да је у буџет враћен износ од 40.000 еура.

Међутим у најновијем извјештају се наводи да је укупан учинак Агенције у овој области побољшан.

На питање да ли рад и оцјене имају везе с промјеном власти, Радуловић одговара:

-Не, кратко јасно, не, те реформе нијесу апсолутно биле зацртане након 30. августа, већ много раније и нијесу зависиле од тога што власт ова или она мисли о њима- казао је Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 19:08