/ - фото: МВП
22/03/2022 u 19:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Црна Гора је и овог пута отворила врата за избјеглице

Министар вањских послова Ђорђе Радуловић боравио је на Европском хуманитарном форуму у Бриселу

Министар  вањских послова Ђорђе Радуловић боравио је на Европском хуманитарном форуму у Бриселу. Како је наведено, Црна Гора је одлучна да искаже свесрдну солидарност са Украјином.

- Сматрамо да је подршка у међународним оквирима важна, баш као и хуманитарна помоћ која у тешком времену представља неопходан чин хуманости и саосјећања. Стога је Црна Гора обезбједила финансијску, као и помоћ у виду опреме - казао је Радуловић.

Говорећи на панелу „Демократија за бољи хуманитарни приступ”, шеф црногорске дипломатије указао је на значај заштите цивила, безбједност хуманитарних радника, као и на сигурну, брзу и несметану помоћ онима којима је потребна.

- Црна Гора, као и највећи дио међународне заједнице, позвала је Руску Федерацију да примијени привремене мјере и цивилном становништву обезбиједи приступ сигурним рутама за евакуацију, као и брз пролазак хуманитарне помоћи. Поздрављамо и подстичемо иницијативе предузете од стране комесара УН-а за људска права у циљу пружања подршке украјинским властима и ублажавања патње становништва - поручио је министар Радуловић.

С обзиром на чињеницу да су избјеглице и мигранти најрањивије категорије, нагласио је да свако друштво има одговорност да им обезбиједи достојанствене услове за прихват, а то је, како је рекао, оно у шта црногорско друштво дубоко вјерује, и што је наша земља доказала својим поступањем у прошлости, али и овога пута, отворивши своја врата за избјеглице из Украјине. 

Поред усвајања Одлуке којом пружа привремену заштиту, као и олакшани улазак у нашу земљу из хуманитарних разлога, министар Радуловић истакао је да су у Црној Гори покренуте бројне хуманитарне активности, при чему су многи појединци и друштвене организације у нашој држави исказале солидарност и спремност да приме украјинске избјеглице.

Имајући у виду да хуманост не познаје границе, Црна Гора ће пружити подршку свим Украјинцима који траже сигурно склониште. Заједно са нашим европским партнерима наставићемо да нудимо политичку, финасијску и хуманитарну помоћ Украјини. Ова тешка времена подсјећају нас колико су међународна сарадња и солидарност важни. Више него икад требало би да ујединимо наше напоре и дјелујемо заједно– поручио је шеф црногорске дипломатије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 04:45