фото; КЦЦГ / - фото; КЦЦГ
09/05/2022 u 13:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Добићемо пуну стручну подршку КБЦ Загреб у формирању прве Банке хуманог млијека

- На лицу мјеста смо се увјерили у процес рада Банке хуманог млијека, а уважене колеге из Хрватске су нам до детаља предочиле комплетну процедуру њеног формирања - додала је

Клиничко болнички центар Загреб даће пуну стручну подршку Клиничком центру Црне Горе (КЦЦГ) у циљу формирања прве Банке хуманог млијека у нашој земљи по највишим стандардима. То је, након званичне посјете колегама из Хрватске и састанка са директором КБЦ Загреб, проф. др. сц. Антем Ћорушићем, саопштила директорица КЦЦГ, др Љиљана Радуловић. 

У оквиру КБЦ Загреб и његовог Клиничког завода за трансфузијску медицину и трансплантацијску биологију већ двије године, по највишим стандардима, ради Банка хуманог млијека која ће бити узор приликом успостављања истовјетног центра у КЦЦГ.

То је и повод посјете делегације из Црне Горе у којој су, уз др Радуловић, и начелница Одјељења за терминску новорођенчад Клинике за гинекологију и акушерство, др Савета Станишић, начелница Центра за неонатологију, др Лидија Бањац, представници Министарства здравља као и посланице Женског клуба Скупштине Црне Горе. 

 - На лицу мјеста смо се увјерили у процес рада Банке хуманог млијека, а уважене колеге из Хрватске су нам до детаља предочиле комплетну процедуру њеног формирања, од израде законских регулатива преко набавке опреме, техничке организације и људских капацитета који њоме управљају. Наравно, од изузетног значаја је и сам процес прикупљања, обраде и дистрибуције хуманог млијека, навела је др Радуловић.

Како објашњавају из КЦЦГ, њихова делегација је посјетила и Завод за неонатологију и неонаталну интензивну медицину Клинике за педијатрију гдје их је дочекао директор, проф. др. сц. Славко Орешковић, који је уједно и декан Медицинског факултета на Свеучилишту у Загребу.

 - Упознали смо се са начином рада и размијенили искуства у вези са праћењем најмлађих пацијената. Сарадња на овом пољу биће драгоцјена с обзиром на амбицију КЦЦГ да буде и прво ‘бабy фриендлy’ породилиште у Црној Гори, објаснила је др Радуловић.

Осим КБЦ Загреб, делегација је посјетила и сједиште УНИЦЕФ-а у Загребу гдје је ова међународна организација представила програме заштите и промоције дојења у Хрватској уз искуство у оснивању прве Банке хуманог млијека. 

Ову посјету је организовао управо УНИЦЕФ, а финансирала Европска унија у оквиру пројекта „ЕУ и УНИЦЕФ за рани развој дјетета у Црној Гори“. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:58