Веселин Радуловић / Срђа Бољевић
11/06/2022 u 20:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Држава Црна Гора може сносити посљедице због замрзавања имовине Русима

Руси имају право жалбе, ако им евентуално буде одбијена, што ће и очекивати, пошто ће о њима одлучивати МУП, они могу покренути управни спор и можемо доћи у ситуацију која неће бити добра по Црну Гору, рекао је Радуловић

Угледни подгорички адвокат  Веселин Радуловић сматра да држава Црна Гпора може сносити посљедице због одлуке да замрзне имовину 34 руска држављана.

"Одлука о замрзавању имовине 34 руска држављанина мора да буде донесена на основу одлуке суда, што је изостало", казао је адвокат у изјави за Јавни сервис.

Он је напоменуо и да се мора водити рачуна о поштовању правног поретка, Устава и закона државе.

Према подацима Управе за некретнине, држављани Русије власници су или сувласници око 19 хиљада некретнина и готово четири милиона квадрата земљишта у нашој држави.

Пошто је Црна Гора недавно забранила руским авионима да лете изнад своје територије, држава је замрзла и имовину 34 руска држављанина која су под санкцијама Европске уније рјешењима Управе за катастар и државну имовину.

"Црна Гора је замрзла 44 некретнине. Држава одлучно испуњава обавезе преузете усвајањем Одлука о увођењу међународних рестриктивних мјера", наводи се у саопштењу.

Одлуку Црне Горе министар унутрашњих послова Филип Аџић сматра стопроцентним усаглашавањем с вањском и безбједносном политиком Европске уније. На другој страни, за адвоката Веселина Радуловића спорна је с правног аспекта.

"Такве одлуке морају да се донесу на основу одлуке суда. У овом случају тога нема. Једна је ствар поштовање међународних обавеза и политике, и то није спорно. Црна Гора је требала да осуди агресију, да предузме међународне обавезе, па да и уведе санкције, али мора да поштује Устав и законе и правни поредак. Нијесам сигуран да је у овом случају то испоштовано. Јер у крајњем, нијесмо чули какав су та рјешења Управе за имовину, односно катастра", каже Радуловић.

А пошто се рјешења доставе Русима, неминовно је да ће се на њих жалити, сматра Радуловић. Зато се плаши да ће држава сносити посљедице због начина на који се одлуке доносе.

"Они имају право жалбе, ако им евентуално буде одбијена, што ће и очекивати, пошто ће о њима одлучивати МУП, они могу да покрену управни спор и можемо доћи у ситуацију која неће бити добра по Црну Гору, можда да дође до неког политичког притиска на суд да донесе одлуку у складу с интерсима власти, а ја се надам да до тога неће доћи и то не би било добро", сматра Радуловић.

А према подацима Управе за некретнине, држављани Русије власници су или сувласници око 19.000 некретнина и скоро четири милиона квадрата земљишта у нашој држави. То су први званични подаци од 2006, када су Руси, након стицања независности Црне Горе почели масовно да купују некретнине. Више од 98 одсто некретнина налази се у приморским општинама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:57