/ фото: Са састанка
13/10/2021 u 13:51 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Главна дјелатност Удружења да критички анализирају и јавности представе правна рјешења и препоруке

Одржан састанак Секретаријата Савјета за конкурентност и Удружења правника Црне Горе

Данас је одржан састанак Секретаријата Савјета за конкурентност и Удружења правника Црне Горе, које је стални члан Савјета за конкурентност од априла 2020. године и које својим активним дјеловањем значајно доприноси раду и резултатима Савјета.

Шефица СЦЦ-а, Марија Шуковић истакла је да је Удружење укључено у чланство Савјета јер је препознато да својом експертизом доприноси изради кључних прописа који имају утицај на пословни амбијент и истакла захвалност Удружењу на отворености за дискусију о законским рјешењима и спремности да буду на располагању и за ад хоц консултације у разним областима. 

Предсједник Удружења правника Бранислав Радуловић навео је да је главна дјелатност Удружења да критички анализирају и јавности представе правна рјешења и препоруке за унапређење важећег правног и институционалног оквира, да подстакну јавну и стручну дебату, како би се на тај начин експертизом допринијело развоју правне науке, креирању модерног законодавства и квалитетног рјешавања савремених правних изазова у Црној Гори. 

- У претходних годину и по дана, кроз интезивну сарадњу Савјета и Секретаријата Савјета са једне стране и УПЦГ са друге стране, како кроз билатералну сарадњу, постигнути су значајни разултати у областима које се односе на унапређење пословног амбијента и конкурентности- наводе у саопштењу.

У контексту престанка радног односа запосленима отварањем стечаја у предузећу, отворено је и питање потребе за измјенама и допунама Закона о раду.

- Како је констатовано, у циљу заштите права запослених, потребно је у најкраћем року формирати радну групу, која ће кроз измјене и допуне овог закона наћи адекватно рјешење како би се лицима ангажованим по уговору о привременим и повременим пословима обезбиједили достојанствени услови. Такође, на састанку је најављена сарадња и у области измјена Закона о ревизији, у дијелу одредби које се односе на ревизорски одбор. Како је наведено, само 2 члана третирају ово питање, док се у Закону о привредним друштвима овај институт не помиње. У том смислу, потребно је разрадити  и ближе дефинисати питања од значаја за рад ревизорских одбора- наводе у саопштењу.

Састанку су, поред шефице Секретаријата Марије Шуковић и предјседника Удружења правника Црне Горе Бранислава Радуловића присуствовали чланови Управног одбора УПЦГ: Гордана Паовић-Јекнић, Весна Симовић-Звицер, Павле Радовановић и Иван Меденица, представник Министарства економског развоја - Директорат за индустријски и регионални развој Тихомир Милатовић и консултанткиња за правна питања у Секретаријату Савјета за конкурентност Марија Асановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:59