/ фото: Бојана Ћупић
03/10/2021 u 15:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић и Грлић Радман на полагању вијенаца код некадашњег логора: Црна Гора у миру са свима

Овим чином, навели су шефови дипломатија двије земље, указано је поштовање невиним жртвама

Министар вањских послова Ђорђа Радуловића присуствовао је дешавању поводом обиљежавања 30 година некадашњег логора у Морињу.

- Данас, стојећи овдје, доказујемо да постоји дух нове Црне Горе. Онај који у рату није учествовао, али који поштује жртве свих ратова на овим просторима - у Велици, Сребреници или Морињу, али и све друге, без обзира ком народу, нацији или вјери припадали. То је дух нове Црне Горе, који жели помирење наших очева, зарад будућности наше дјеце. Дух Црне Горе који не живи своју славну историју, већ сања своју европску будућност. Дух Црне Горе који је у миру са свима, зарад мира у себи- рекао је министар вањских послова Црне Горе Ђорђе Радуловић положивши вијенац на улазу некадашњег логора Морињ, заједно са министром вањских и европских послова Републике Хрватске, Горданом Грлићем Радманом

Овим чином, навели су шефови дипломатија двије земље, указано је поштовање невиним жртвама. Министар Радуловић је нагласио да патња не познаје вјеру ни нацију, и да чија год била, тражи и мора добити саосјећање.

- Уколико је њемачки канцелар Вили Брант клекнуо пред тамним понором њемачке историје, требамо указати поштовање према невиним жртвама на овом мјесту. Управо зато, како је рекао, догађаји попут Мориња, не смију се поновити. Курс Црне Горе данас је окренут ка ЕУ и њеним вриједностима, међусобном уважавању, његовању различитости и бољем разумијевању, а један од њених приоритета је добросусједска сарадња. „То је наш интерес, наша жеља и наша будућност. Једино кроз мир у сусједству можемо имати мир у кући, бити у миру са собом и градити европску будућност нашим грађанима- рекао је он, истакавши да су истрајност и посвећеност европској агенди обавеза наше, зарад генерација које долазе.

Грлић Радман је казао да неки нису преживјели, те да они који су и данас живи тешко заборављају, рекавши да су данас на том мјесту како би се поклонити душама оних, који су ту оставили свој посљедњи дах.

Он је истакао да је потребно изрећи шта се догађало како се више никада не би поновило, те како би будуће генерације расле у миру и слободи.

- Овдје смо данас заједно, како бисмо остали људи и кренули даље. Као два народа, као двије пријатељске земље. Наше друштво, и хрватско и црногорско, требају ићи напријед. Ми морамо гледати у будућност и развијати наше односе као, управо, двије сусједне и пријатељске земље- рекао је министар Радман.

Звонимир Дековић, предсједник Хрватског националног вијећа Црне Горе у свом обраћању истакао је да присуство два министра представља велико охрабрење будући да представљају Владе двије сусједне и пријатељске државе које шаљу поруку „да је заиста примјер чојства знати сачувати другога од себе“.

Министар Радуловић је закључио да се умјесто барутом и мачем, патриотизам данас показује поштовањем поштовањем оних који мисле као ви, али можда и још више, поштовањем оних који мисле другачије.

- Поштовањем свог сусједа, пријатеља и комшије. „Морињ је опомена да то никад не заборавимо“, закључио је шеф црногорске дипломатије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 04:13