фото: МВП / - фото: МВП
02/10/2021 u 18:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић на Међународном сајму књига и образовања: Читати, то је први корак ка слободи

Знајући да се љубав према читању гради у дјетињству, али и да, баш како то каже графит на једном подгоричком зиду - „Слобода прво почне са словима на папиру када научиш да читаш“, и својим малишанима купио је неколико занимљивих наслова

Међу свим тим важним књигама које чекају да буду прочитане, увијек је тешко одабрати. Зато се понекад враћамо писцима које волимо, а ка тој нас одлуци поведе каткада савјет и препорука оних за које знамо да воле читати. Зато је посјета Међународном сајму књига и образовања идеално мјесто да пронађемо наслове које смо тражили, као и да сретнемо те посебне људе са којима разговарамо о књижевности, рекао је министар вањских послова Ђорђе Радуловић посјетивши данас смотру књиге у Подгорици.

Ове године он се одлучио за „Бесмртност“, за коју кажу да је книжевни подвиг изузетног Милана Кундере, као и „Маштарије“, дјело једног од највећих писаца шпанског говорног подручја и свјетске књижевности, Хорхеа Луиса Борхеса.

Знајући да се љубав према читању гради у дјетињству, али и да, баш како то каже графит на једном подгоричком зиду - „Слобода прво почне са словима на папиру када научиш да читаш“, и својим малишанима купио је неколико занимљивих наслова. 

Посјета смотри књиге била је прилика да са Предрагом Уљаревићем, директором Међународног сајма књига и издавачке куће Нова књига, разговара о перспективи Сајма и начинима да наше дипломате помогну у реализацији идеја за нека његова будућа издања.

 - Изразивши наду да ће се она дешавати у неким безбрижнијим временима када ћемо опет живјети без ограничења која нам налаже пандемија Радуловић је казао да би било дивно да опет свједочимо дугим редовима испред књижара гдје ће свјетски писци потписивати своје наслове.

Такве слике, како је истакао, говоре најбоље о томе да Црна Гора чита, као и о томе колико нам је култура важна. Зато, како је истакао, за културу морамо радити и улагати у њу, највише када је ријеч о нашој дјеци коју, у временима која нуде садржаје који ум чине пасивним, морамо свакога дана учити њеној вриједности. Посебно то морамо чинити знајући да је, када научиш да читаш, то први корак ка слободи.

Уљаревић је у име Међународног сајма књига и образовања, шефу црногорске дипломатије поклонио Кисинџерову “Дипломатију”. Захваливши на изузетном гесту, министар Радуловић је истакао да ова бриљантна књига представља капиталну студију која уз Кисинџерову личну перспективу даје читаоцима увид у међународне односе и умјетност дипломатије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 14:50